"Alltid på konsumentens sida"

Arkiv

Lär dig att laga cachupa rica 0

Publicerad den 2018-02-08

Recept
»Cachupa rica

Cachupa (kan också stavas catxupa eller catchupa) är en soppgryta från Kap Verde-öarna, Västafrika och kallas Kap Verdes nationalrätt.

Var och en av de 9 bebodda öarna har sin egen regionala variation. Den är att likna vid cassoulet från Frankrike, succotash från USA eller feijoada från Brasilien. Det finns bara ett korrekt sätt att äta cachupa: med sked.

Det häftiga med cachupa är blandningen. Man skulle kunna säga att folket på Kap Verde skapade ett av de första fusion cuisines i världen. Allt beroende på öarnas placering som stopp på vägen för skepp som trafikerade rutterna mellan Europa, Afrika och Nya Världen (mellan- och sydmerika).

På Kap Verde kombinerdes råvaror och smaker från Europa (tomater, olivolja, kött och korv från tamdjur) med ingredienser från Afrika och Asien (socker och färska frukter) samt stapelvaror från Nya Världen (bönor, chili, majs, pumpa och kassava).

 

 

 

 

En äkta cachupa lagar man med hominy som grund. Hominy är en majs- och bönblandning, som lagas av torkade bönor och torkad vit majs. Först stöter man dem i en traditionell mortel och sedan sjuder man dem i en gryta i nästan 2 timmar. Det här receptet är förenklat och anpassat efter de ingredienser du kan hitta i svenska livsmedelsbutiker, som färdigkokta bönor och djupfryst majs.

Cachupa rica innehåller också kassava eller kokbanan, zucchini eller pumpa, sötpotatis, fisk eller kött (korv, nötkött, get eller kyckling). Den enklare varianten, cachupa pobre,  brukar bestå endast av bönor och majs.

Rester av cachupa silar man av och steker upp till frukost. Den kallas cachupa guisada och kan serveras som den är, eller med rester av stekt korv eller en sorts makrill.

Bota bakfyllan med smält ost 0

Publicerad den 2017-12-31

RECEPT

»Nachos med ost och köttfärs
»Varma mackor
»Lyxpizza

För att få ordning på vätskebalansen dagen efter kvällen före är det viktigt att du dricker mycket vatten.

Kanske är det därför som kroppen skriker efter salt. Såväl fett som salt är perfekt bakfyllemat.

Här kommer osten in med både fett och sälta, och bäst av allt när osten smälter och är varm och god.

Nyårslyx med hummer 0

Publicerad den 2017-12-28

RECEPT

»Halv hummer med mangosallad
»Halv hummer med romsås
»Hummertoast

»Gratinerad hummer
»Hummer Thermidor
»Hummersoppa

 

 

När du ska ha en riktigt festlig nyårsmiddag är det en sak som gäller: Hummer!

Många butiker har extrapriser på just hummer, så passa på.

Recepten ovan är rangordnade efter hur krångliga de är. Halv hummer med mangosallad lagar du av färdigköpta ingredienser och lägger bara ihop på tallriken.

För att laga hummer Thermidor eller hummersoppa måste du gilla att pyssla i köket. Och så alla svårighetsgrader i recepten där emellan.

Dela hummer

När du ska dela en hummer är det viktigt att du siktar in dig på det lilla kryss som finns i skalet precis ovanför hummerns ögon. Skär sedan mitt emellan ögonen.
Dela hela vägen ner längs med stjärten. Ta bort den mörka strängen som ligger i mitten av stjärten.

 

 

 

Fler

hummertips:

»Lite om hummer