"Alltid på konsumentens sida"

Bak-prenumeration 0

Publicerad den 2015-11-16

bakboxen 1 c premiärtårtanBakboxen heter ett nytt företag, vars affärsidé är att sälja prenumerationer på kul saker att baka.

En box i månaden hämtar man på sitt utlämningsställe, och den innehåller såväl ingredienser som prylar för ett lyckat bak.

Grundingredienser som smör, socker, ägg och vetemjöl får man ha hemma.

Glad i hågen tackade jag ja till att bli testpilot, för vem behöver inte lite inspiration i bakandet? Kruxet är, att jag till nöds klarar att baka matbröd. Så jag föll för ”Alla kan baka”, som det så glatt står i instruktionerna till Bakboxen.

Och visst kändes det lite som julafton att packa den första bakboxen!

Konceptet är superpedagogiskt upplagt. Det finns en hemsida med fina instruktionsfilmer. Man får med ett recept. Och receptet i den första Bakboxen var ett på en TÅRTA! För mig kändes det aningen ironiskt.

För att kunna baka söta bak måste man dels tycka att det är kul och dels vara extremt noggrann. Naturen har glömt att utrusta mig med sinne för exakthet, och så gillar jag i ärlighetens namn inte tårta så värst mycket.

Men… skam den som ger sig!

Jag grep mig energiskt an med baket.

Till min egen glädje kan jag konstatera, att min anslagsbotten blev exemplariskt fin. Såväl chokladmousse som smörkräm såg fin ut, men var på tok för söta för min smak. Och den rosa sugarpaste som skulle täcka hela tårtan blev jag inte kompis med alls.

Jag tyckte också att receptet inte var tillräckligt utförligt för att en novis skulle kunna använda det. Bland annat var instruktionen till i vilken ordning skulle lägga fyllningen mellan tårtbottnarna otydlig, så min tårta blev inte som den skulle.

Det nya, fiffiga som jag lärde mig var hur jag skulle spritsa kanterna med fyllning och sedan lägga på resten, för att få en jämn och fin tårta utan kladd. Tack, Bakboxen!

Det finns heller ingen bild på pappersreceptet att utgå ifrån. För att lyckas borde man ha fått instruktion om att se filmerna noga innan man satte igång med bakandet.

Och kanske var det överambitiöst att försöka skapa en tårta som ser ut som en Bakbox, när man inte är så konstnärligt lagd.

När jag var färdig var allt, precis allt, från kylskåpets handtag till datormusen är klibbigt av socker. När jag gått lös med en fuktad wettex i köket och torkat bort allt klibb kunde jag konstatera:

-Nä, alla kan inte baka! I alla fall inte tårta.

Så nu väntar jag på nästa Bakbox och nästa utmaning!

anslagsbotten 1bakboxen 12anslagsbotten 2bakboxen 11 anslagsbotten 4anslagsbotten 8smörkräm 5sprits med fyllning smörkräm 3chokladmousse 3 smälta mörka choklad 2chokladmousse 4 vända ner gräddebakboxen 13kladdiga bunkarsugarpaste 1sugarpaste 4 sugarpaste 2sugarpaste 3sugarpaste 5vit choklad på bakplåtspapperfel i recept 1bakboxen 16bakboxen 17 bakboxen 18bakboxen 19

Comments are closed.