"Alltid på konsumentens sida"

Besök i kök: Urban Delis nya rå-bar 0

Publicerad den 2016-03-17

köksmästare Viktor och Gunilla Urban Deli SveavägenIngen som bor i Stockholm har väl kunnat missa konceptet Urban Deli och dess utveckling sedan 2009? Saluhall och restaurang, som går in i varandra. Egen produktion av bl a korv, och eget varumärke.

Här kan du äta mat, handla mat eller bara få inspiration runt mat. Ja, på Urban Deli handlar allt om mat!

Stockholmare hittar hit för att mötas kring mat, handla råvaror, köpa en lunchlåda eller för att hugga tag i en middagskasse med recept och ingredienser till en färdig måltid.

Rå-baren
Den kompetenta mannen vid min sida på bilden är Viktor, som är köksmästare och jobbar i den största av Urban Delis butiker i Stockholm. Jag passade på att besöka honom i köket i butiken på Sveavägen, för jag ville veta mera om hans tankar kring den nya rå-bar som öppnats där.

I den särskilda disken för råbiff och laxtartar säljs själva råvaran, malet nötkött eller fintärnad lax. Sedan kan du köpa till små askar och burkar med olika tillbehör och själv kombinera ihop måltiden på tallriken.

För att förklara konceptet står kocken Sebbe vid tartardisken och bjuder på smakprover och berättar om hur man bäst kombinerar ihop sin tartar.

Asiatisk råbiff
Allt började med en vanlig råbiff med klassiska, svenska tillbehör som äggula, senap och kapris. Sedan såg den asiatiska råbiffen dagens ljus. Den serveras med bland annat kökets egen senapssås, koriandermajonnäs, inlagd ingefära, tunnskivade rädisor och rostad lök.

Den asiatiska råbiffen serverades såväl i restaurangen som i matlåda att köpa i saluhallen. Men den blev så populär, så köket hann knappt med att producera matlådor, så här krävdes nya grepp.

-Vi började med att packa såväl svensk som asiatisk råbiff i matlådor. Sedan kom vi på att det skulle vara både roligare och mer inspirerande för kunderna om vi sålde råbiffen med tillbehör i byggstenar, så att gästerna själva fick komponera sin måltid, berättar Viktor, som ständigt arbetar med att utveckla nya idéer när det gäller mat.

Veggo-alternativ på väg
Då föddes idén till en rå-bar, och så småningom introducerade Viktor även en laxtartar. Nu håller han som bäst på att utveckla även en vegetarisk idé som kunde passa i rå-baren.

-Vi experimenterar i köket, men ännu har vi inte hittat det ultimata receptet, berättar Viktor. Det gäller att tänka utanför boxen med  de vanliga malda eller fintärnade råvarorna.

Recept
Klassisk råbiff brukar göras av nötinnanlår, men råbiffen på Urban Deli görs av malet kött från svenskt oxytterlår. Det går också utmärkt att använda kött från den styckningsdetalj som kallas platta fransyskan. På Urban Deli gör man en egen asiatisk senapssås till råbiffen, men såsen i receptet nedan är mitt recept.
»Råbiff med asiatiska tillbehör

Råbiff med ingefära, koreansk senapssås, koriandermajonnäs, furikake, algsallad och rostad lök tallrikförslag tartar-disk UD SveavägenRåbiff med ingefära, koreansk senapssås, koriandermajonnäs, furikake, algsallad och rostad lök i paketkocken Sebbe bjuder på smakproverTartardisk 2 Råbiffkött av svenskt oxytterlårråbiff låda UD Sveavägen diskasiatisk råbiff i matlåda UD sveavägen

Comments are closed.