"Alltid på konsumentens sida"

Chark-SM 2018 0

Publicerad den 2018-11-05

Torsdagen den 8 november 2018 är det åter dags för Chark-SM i Eriksbergshallen i Göteborg.

Det är tionde gången som Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel hålls.

De cirka 700 tävlande charkuterierna från 55 företag har redan i november bedömts av ett 40-tal domare. Nu ska den bästa svensktillverkade julskinkan, falukorven, färskkorven och köttbullarna koras, liksom de bästa rökta och lufttorkade charkuterierna.

Mässa, konferens och stor bankett
Under dagen anordnas Chark-SM:s stora mässa och konferens på temat kvalitet, hälsa och hållbarhet. Syftet är att samla branschens viktigaste aktörer för att diskutera framtidens utmaningar. Mässan samlar representanter för leverantörer, charkproducenter, livsmedelskedjor, forskare och branschorganisationer samt från Näringsdepartementet.

På kvällens stora bankett presenteras 2018 års Svenska Mästare i Chark-SM:s 17 olika produktklasser. Under själva konferensen kommer den nya utmärkelsen Årets smakförnyare och utmärkelsen Bästa ekologiska produkt att delas ut.

 

 

 

 

Domarna
Domarna var i år uppdelade i nio olika team med 4-5 domare som bedömde mellan en och tre olika produktklasser. (Se faktaruta nedan)

I domarpanelen finns personer från hela Sverige, kunniga inom de flesta områden som berör charkprodukter, som tillverkning, tillredning och smakbedömning.

Uppdraget som domare i Chark-SM är ett hedersuppdrag, och jag känner mig oerhört hedrad över att bli inbjuden. På bilderna ser ni mig, Julius Vallmon lärare på Restaurangakademin och Ella Nilsson, som jag jobbade med på Svensk Köttinformation samt mitt domarteam.

Alla vi domare satsar vår tid utan ekonomisk ersättning, vilket borgar för att vi är där av intresse för svenska charkprodukter och utveckling av svenska livsmedel. Chark-SM är ett fantastiskt tillfälle för oss olika intressegrupper att träffas och utbyta erfarenheter.

 

 

 

 

Tävlingen
Bedömningen sker i Göteborg hos RISE (Research Institutes of Sweden) på ett superproffsigt sätt. Vi håller till i kylda lokaler (bra att vara klädd i underställ av lammull!). Vi bär alla skyddskläder och hårnät, och såhär i hipster-tider finns även skäggnät att tillgå.

Och vi har tillgång till all utrustning vi behöver för en professionell bedömning, som knivar, stekpannor, grytor, korvgrillar mm.

Produkterna är märkta med ett nummer, så domarna vet inte vilken producent som står bakom de olika produkterna. Om en enskild domare känner igen en produkt är denne strängt förbjuden att tala om det för resterande domare i teamet.

Varje produkt bedöms enligt kriterier som yttre, snittyta, konsistens och smak. När det gäller korv ska till exempel fjälstret sluta tätt, inga luftfickor får finnas i korvsmeten och den får inte fälla ut fett eller gelé. Och smaken måste självklart vara god!

För att få 5 poäng (guldkvalitet) i samtliga bedömningskriterier ska produkten vara felfri och utan anmärkning i samtliga. Fyra poäng ges om produkten har en mindre allvarlig avvikelse och sedan i fallande skala ner till 1 poäng för oacceptabel avvikelse.

 

 

 

 

Guld, silver och bronsmärkning samt Svensk Mästare
Alla charkuterier som är felfria i bedömningen ger sina producenter rätt att märka sina produkter med Chark-SM:s märkning Guldkvalitet, som visar för konsumenterna att de håller i en produkt av högsta klass.

På bilderna ser ni bedömningslokalen, Linnea från RISE som levrerar julskinkor, jag och Lina från Skolmåltidsakademin samt bedömning av bacon.

De produkter som fått guldkvalitet i sin produktgrupp provas sedan av samtliga domarteam. Den produkt som får flest 1:or i bedömningen utses till Svensk Mästare i sin tävlingsklass.

Produkter som uppfyller kvalitetskraven får möjlighet att märka med silver- respektive bronskvalitet. De produkter som inte når upp till kraven får inte märka sina produkter med Chark-SM:s märkning.

 

 

 

 

Chark -SM 2018
Traditionsenligt inleddes bedömningen av att vi sjöng Chark-SM:s egen sång, komponerad av operasångaren och tillika korvexperten Hans Josefsson, innan vi tog på oss långkalsonger och skyddskläder för att starta vårt arbete.

Hoppas att ni, mina kära följare har orkat läsa ända hit och att ni finner nöje i att se bilderna från produktbedömningen. Här ser ni Sandra från Aller media, Christina Möller från Korvakademin, Hans Josefssons korvsång, alla domare samt mina korv me’ bröd-strumpor.

I år kunde jag tyvärr inte närvara vid konferensen och banketten, men jag önskar alla producenter lycka till och hoppas att alla mina domarkollegor får en fantastisk kväll i Eriksbergshallen i Göteborg. Men jag är fylld av spänning och förväntan inför att få veta vilka producenter som ligger bakom alla de fantastiska produkter jag smakade mig igenom.

Må bästa produkt vinna!

PS

Vad som hände med alla inskickade bidrag? RISE skänkte samtliga produkter till välgörenhetsorganisationerna Räddningsmissionen, Frälsningsarmén och Hela Människan i Göteborg för att de skulle komma socialt utsatta människor tillgodo.

Sammanlagt erhöll de tre välgörenhetsorganisationerna ett ton charkprodukter, som ska användas till servering, matkassar och julbord.

Faktaruta

Tävlingsklasser och vinnare Chark-SM 2018 (Uppdaterad 11 november 2018)

1 Falukorv, Basturökt falukorv, Nordchark, Luleå

2 Köttbullar och hamburgare, Högrevshamburgare Nacka Köttprodukter

3 Julskinka, Kokt julskinka, Björk & Co

4 Kokta helköttsprodukter, Lavkokt skinka, Jokkmokks Korv & Rökeri

5 Rökta helköttsprodukter, Vindelnrökt Fläskkarré, Vindelns rökeri

6 Lufttorkade och kallrökta produkter, Bresaola, Jokkmokks Korv & Rökeri

7 Klassiskt kryddade korvar, Frankfurter, Helmut Walch Charkuteri

8 Milt kryddade korvar, Viltkorv med prästost, Lindvalls chark

9 Starkt kryddade korvar, Jalapeño/ Cheddarkorv, KLS Ugglarps

10 Grillkorv, Högrevskorv, Lindvalls Chark

11 Isterband, Gammaldags Isterband, Atria Sverige

12 Kallrökt, torkad korv, Fänkålssalami, Jokkmokks Korv & Rökeri

13 Rökt påläggskorv, Läckökorv, HK Scan

14 Pastej och sylta, Leverpastej, Per i Viken Chark

15 Traditionell chark, Pölsa, Vaggeryds chark

16 Bacon och rökt sida, Bacon, Signal och Anderssons Charkuterifabrik

17 Färskkorvar, Färskost Västerbottensost, J Petterssons Chark

Huvudsponsorer av Chark-SM 2018

Lyckeby Culinar, Svensk Charksupport, Svenskt kött och PCS.

 

Comments are closed.