"Alltid på konsumentens sida"

En gammaldags julhög 0

Publicerad den 2017-12-18

RECEPT:
»Knäckebröd
»Små rågsiktskakor
»Små vetekringlor
»Flätade saffranskransar
»Pepparkakor
»Kristyr

I år tänkte jag att vi skulle ta upp en tradition från 1800-talet, nämligen julhögen. En julhög är en vacker liten pyramid av olika sorters bröd, det grövsta underst och brödet bakat av finare malet mjöl överst. Julhögen är enkel att göra, väldigt dekorativ på julbordet och dessutom ätbar.

Julhögen har förändrats och så småningom försvunnit under årens lopp. Julbrödet bestod på 1800-talet mest av grovt bröd, sedan kom det vanligaste att bli vetebröd och kakor, för att under 1900-talet övergå till godis.

Brödet var basen i kosten

Brödet var viktigt i vardagen under 1800-talet, inte bara ute på bondgårdarna. Kosten i Stockholm bestod av runt 90 procent bröd och annan mat från säd, som gröt. Oftast bakades det ett par gånger om året, och brödet torkades och blöttes upp i vatten, kokspad eller mjölk innan man åt det.

Till jul var en av de få tillfällen då det serverades färskt, nybakat bröd. Det bakades bröd av många olika slag och av olika sädesslag. Mjölet var malet till olika finhetsgrad. Hade man råd användes siktat mjöl och julimporna smaksattes med vört från ölbrygden.

Vörtbröd

Vörtbrödet bakades från början i Mälarlandskapen. Därifrån har recepten på brödet spridit sig till resten av landet.

Vörtbrödet bakades på rågmjöl eller rågsikt och vörtextrakt från julölet. Brödet smaksattes med sirap, anis, fänkål och pomerans i olika variationer, vilket vi känner igen från recept på det vörtbröd som bakas än idag.

 

 

 

 

Julhögens bröd

Till julhögen skulle brödkakorna vara runda, i olika storlekar och olika tjocka. Bröden fördelades i högar, en till varje familjemedlem, med den största grova kakan underst. Högre upp i stapeln kom mindre och finare bröd och sist en kringla eller en stor saffranskuse.

Om familjen hade råd att baka pepparkakor glaserades de och lades vid sidan av eller runt om julhögen. På julafton toppades ibland julhögen med en ostbit, en korvbit, ett äpple eller något annat gott.

 

 

 

 

 

En julhög till varje familjemedlem

Julhögen fick var och en hushålla med under julens festmåltider. Såväl tjänstefolk som husets eget folk kunde få en brödhög som julklapp. Varje barn fick självklart sin egen julhög. Ibland fick barnen själva bestämma över sin egen hög och när godsakerna skulle ätas, vilket var en ovanligt förmån.

Förmodligen gav förälskade par varandra den bästa biten, liksom föräldrar och äldre syskon skämde bort de minsta i familjen med det bästa huset förmådde. Och gissningsvis förekom säkert att listiga ungar bytte till sig de bästa bitarna av intet ont anande småsyskon eller kusiner.

2017 års julhög

Min julhög består av knäckebröd, rågkaka, vetekaka, lussekatt och en dekorerad pepparkaka. Tveka inte att göra en julhög av enbart köpebröd. Det finns så gott och vackert bröd att välja på ute i våra brödbutiker. Trevligt är dock att kanske dekorera pepparkakorna själv.

Vill du själv baka knäckebröd och pepparkaka hittar du receptet ovan, liksom recepten på rågkaka, vetekaka och lussekatter. Färdig kristyr att dekorera pepparkakorna med finns på tub, om du inte vill röra ihop kristyren själv enligt receptet ovan.

GOD JUL!

Comments are closed.