"Alltid på konsumentens sida"

En liten påsk för få 0

Publicerad den 2020-04-05

RECEPT

»SOS-smör ost och sill
»Svarta sesamkex med smetana och rom
»Flygande Jacobina
»Påskkskinka med sparris och champinjonsås
»Gul fruktsallad för två
»Påskbakelse
»Påskfrukost på rester

Ibland faller det sig så att man måste fira påsk alldeles utan sällskap, eller bara två personer tillsammans. Men det finns ingen anledning att för den skull låta bli att göra påsken festlig.

Köp ljus och servetter, gör ett litet påskris och dekorera bordet med kycklingar som vanligt. Och laga enkla och goda rätter, som dem nedan.

Förrätter
Det är alltid festligt och gott att inleda en måltid med något litet och gott.

Här kommer två förslag, klassisk sos-tallrik eller svarta sesamkex med smetana och rom.

 

 

 

 

 

Varmrätter
Lamm till påsk är inte något jag förespråkar. Nej, vårens tid är för kyckling eller varför inte en liten påskkskinka?

Den är ett utmärkt köp, eftersom den räcker till många måltider när man bra är en eller två. Kall, tunnskivad påskskinka kan du servera med champinjonsås och vårprimörer.

Flygande Jacobina är en variant på retroklassikern flygande Jacob, fast här använder du färdiggrillade kycklingbröstfiléer och vedrökt fläskkarre eller annan rökt skinka.

Påskgodis
Om det bara är du som firar i år (eller du och en till) finns det ingen anledning att snåla på påskgodiset. Och då menar jag inte mängd, utan kvalitet. I Sverige idag finns högsta kvalitet på såväl choklad och kola som lakrits, så varför inte unna oss det?

Något som brukar kosta en slant men som gör mycket för trevnaden är fina marsipanfigurer från ett konditori. Dekorera påskdesserten, eller ställ kycklingar och harar i en liten skål som prydnad.

Påskdessert
Nej, inte är det så kul att baka en stor tårta för bara en eller två personer. Men gör en rulltårta och skär i skivor. Spara några skivor att göra påskbakelser av och frys in resten. Bra att ha på lut i frysen om du får oväntat besök.

Ett annat tips är att göra en gul fruktsallad på nektarin och djupfrysta, tinade mangotärningar. Toppa med färska hallon.

Frukost på planned overs
Det bästa med plockmat är ändå alla goda rester man brukar få. Själv planerar jag för att det ska bli rester, något som en av mina kompisar i USA kallar för planned overs ( mitsats till left overs).

En god frukost är att bre en rågkuse, dela den i fyra delar och toppa varje del med en liten rest från påskbordet. Gott och vackert!

Comments are closed.