"Alltid på konsumentens sida"

Getsmör 0

Publicerad den 2015-11-30

getsmör 3Jag är inte alls förtjust i den där getosten som i Sverige kallas för chèvre och som alla envisas med att uttala chevré.

Jag HAR verkligen förskökt! När maken och jag var i Provence försökte vår kompis Robert att bjuda mig på alla upptänkliga sorter av traktens fina färskostar på getmjölk, men nej! Det bara inte min bag.

Jag har däremot inget emot fårost, så det här är ett mysterium för mig, det här med smaker. Men jag har kommit fram till att det är konsistensen på färskost på getmjölk i kombination med smaken som inte är mig så tilltalande.

Däremot har min kompis Jon Andri lärt mig att tycka om hårdost från getmjölk. (Jon Andri är ostmästare på Fromageriet i Hötorgshallen, och mer känd under namet Doktor Käse.) Och jag kan verkligen säga: Hårdost gjord på getmjölk är SÅ gott! Min favorit blev Tomme de chèvre från Frankrike.

Och så kom Doktor Käse då med nästa steg på getmjölkstrappan: Getsmör.

Jag kan lova att jag var skeptisk, men har man nu en vän som Jon Andri, så gör man nästan allt för honom. Och jag är glad att jag smakade, för OJ, vad det här var gott!

Smaken är precis som spå smör från komjölk, fast med en lätt syrlig ton, åt yoghurthållet till. Amazing!

Jag testade smöret på rågbröd, med och utan pålägg. Det här är nog en delikatess som ska njutas på bara brödet, så som det är.

Jag testade även att steka i getsmöret, vilket också var en angenäm upplevelse. Fin stekyta och bra Maillardreaktion för nötig och karamellig smak.

Mer getsmör åt folket!

getsmör 2 getsmör 3getostar 2chèvre

Comments are closed.