"Alltid på konsumentens sida"

Gott Nytt år 2020 0

Publicerad den 2019-12-31

RECEPT

»Skaldjursbuljong

»Hummersmör

»Sparris med mousselinesås

»Eldostburgare

»Moules frites

 

Hej alla som följer med på Instagram och här på hemsidan!

Jag är så glad för att ni följer och för era kommentarer, för att ni svarar på mina frågor och framför allt för jag lär mig av er. TACK!

Dags då att summera matåret 2019. Jag har valt att fokusera på fem smakupplevelser av svenskproducerade råvaror.

Högtidssammankomst med KSLA och svenskodlade grönsaker
Jag började arbeta som ansvarig för Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) i deras kök i januari, och blev då även inbjuden att närvara vid akademiens årliga högstidssammankomst.

Där smakade jag svenskproducerad kaviar, Störrom från Strömsnäs bruk, som serverades på sked med syrad grädde. En tesked per gäst, 460 st. (Bild nedan)

Bilden på sparrisen (nedan) får symbolisera ALLA de fantastiska svenska grönsaker och rotfrukter, frukter och bär som produceras i Sverige nu mera. Vilken kvalitet!

Norrländska kvalitetsprodukter
Sommaren som gick var en matupplevelse i resornas tecken. Besök i bl a Norrland gav massor av inspiration till nya recept och vidgade vyer i mitt kök. Höjdpunkterna på Norrlandsresan var två. Besöket i vineriet hos Idunn Wine & Co i Norsjö, där Rålund och Bergskär-vinerna tillverkas, och besöket i mejeriet i Storkågeträsk där Svedjans Gårdsost ystas och lagras, och där eldosten Löpeld tillverkas.

På bilden ovan ser ni mig när jag klappar om fatet med Rålund Superior. Vi hade turen att besöka vineriet den dag vinet tappades på fat för lagring. Nu ser jag fram emot januari 2020, då vinet kommer att vara klart för att drickas.

Burgaren på bilden bredvid innehåller grillad Löpeld eldost från Svedjan. Eldost är en fantastiskt produkt, ett resultat av att svenska konsumenter valde att välja bort cypriostisk Halloumi med hänvisning till antibiotikaanvändningen i det cypriotiska lantbruket. Glädjande för en medlem i föreningen Vi Konsumenter, som länge haft antibiotikafrågan på agendan.

Svenska Gårdsmejerier var snabbt på, och etablerade ordet eldost som övergripande ord för svensktillverkade stek- och grillostar. Bra där!

 

 

 

 

Svenska blåmusslor
Sista produkten jag är riktigt lycklig och glad över är de svenska blåmusslor som produceras på flera platser i landet. Inte nog med att musslorna renas vårt havsvatten, de är extremt nyttiga att äta och produktionen är klimatsmart och därmed resursklok. Och så gott det är med musslor!

Nu ser jag fram emot en glittrande nyårsafton med spännande överraskningsmeny. Vi är ett gäng som brukar fira tillsammans och har gjort det i olika konstellationer under åren. Några ordnar drink med tilltugg, ett par andra tar hand om förrätten och värden/värdinnan lagar huvudrätten. Dessert ordnar ytterligare några andra av gästerna, och så tar några med bubbel till tolvslaget.

Konstigt nog har vi aldrig haft rätter som har ’krockat’ med varandra, utan samtliga rätter har passat fint ihop, trots att ingen vet vad de andra lagar.

GOTT nytt matår 2020
Redan år 2020:s första månad blir fylld av gastronomiska evenemang. Tidningen Gourmet firar 40 års-jubiléum med stort mingel och så ska jag delta i KSLA:s stora högtidssammankomst med middag i Stadshuset. Så hoppas det betyder att nästa år blir ännu ett riktigt härligt matår!

Och om du äter skaldjur på nyårsafton, glöm inte att ta tillvara skalen i ett skaldjurssmör eller en buljong!

Ett riktigt GOTT nytt år 2020 önskar jag er!

Comments are closed.