"Alltid på konsumentens sida"

Griljering till skinka gånger tre 0

Publicerad den 2017-12-18

RECEPT

»Griljering till julskinka med panko
»Griljering till julskinka med pepparkaka
»Griljering till julskinka med örter och honung

Grisen har alltid varit viktig, ända sedan det gamla bondesamhället och fram till 1900-talets industriprodukt.

Varje år, i stort sett, kommer rubrikerna i pressen. De om att ’i år blir det minsann brist på julskinka ute i våra butiker’. Fast på något konstigt vis räcker skinkan alltid till, och redan den 25 december börjar livsmedelsbutikerna rea ut kvarvarande julskinkor. Ungefär 7 000 ton julskinka säljs till jul.

Att julskinkan räcker är en viktig fråga, eftersom 61 procent av svenska folket tycker att julskinka är viktigast för att man ska känna att det är jul. Hela 93 procent av befolkningen i Sverige äter julskinka, och under julen äter vi ungefär 1 kg per person.

Andra rubriker som dykt upp i pressen på senare år är de som omfattar själva produktionen av julskinka. Konsumenterna börjar ställa krav på producenterna. Inte bara när det gäller smak på köttet. Hur har djuren det? Kan man lita på att det verkligen är svensk skinka i förpackningen?

Att julskinkan kommer från svensk produktion är viktigt tycker 80 procent av svenskarna.  Vi är stolta över det griskött som produceras i landet, för Sverige är ledande inom förbättring av djurens levnadsvillkor. Certifiering av produktionen är viktig, där oberoende certifieringsorgan utför kontrollerna av att reglerna följs.

Årets griljeringar till julskinkan

I år provsmakade jag julskinka från Nibble Gårdsgris. Sven-Erik från Nibble ser ni på bilden nedan.

Det var en fantastisk skinka, tillagad med sous vide-teknik, och av klimatcertifierad produktion.   Eller rättare, tre skinkor, alla griljerade på olika vis. En traditionell griljering med ströbröd, ägg och senap. En med smulade pepparkakor och en tredje med en senapsgriljering kryddad med honung och rosmarin.

Själv gillar jag nog allra bäst en traditionellt griljerad skinka med klassisk senapsgriljering. En gång om året vill jag att skinkan ska smaka traditionell jul. Men jag fick ett bra tips av matskribenten Jens Linder. Att byta ut det klassiska svenska ströbrödet mot japanskt, panko.

I en alldeles ovetenskaplig omröstning blev den med pepparkaka den mest populära, tätt följd av ört- och honungsgriljeringen. Min favorit, klassisk senap, fast med panko, kom sist.

Vilken blir din favorit?

 

Comments are closed.