"Alltid på konsumentens sida"

Kanelbullens dag 2017 0

Publicerad den 2017-10-04

kanelbullar många nygräddade bakplåtspapperRECEPT

»Kanelbullar

 

Kanelbullens dag är väl en av alla de mat-dagar som fastnat mest i svenska folkets hjärtan. Kanske för att det är så enkelt med kanelbullar. Bara fika. Såväl räkmackans dag som kladdkakans dag kräver lite mer av oss, i alla fall om vi ska fixa till något själva.

Kanelbullens dag instiftades 1999 till Hembakningsrådets 40 årsdag efter att man gjort en undersökning om vilket bakverk de flesta förknippade med hembakning. Pengarna bakom stod margarintillverkare, sockertillverkare och mjöltillverkare för.

Jag var faktisk med redan 1999. Då hade jag just avslutat min sommar som kock på kollo för barn som ville laga mat ute på Västra Edsvik i Stockholms skärgård. När Kaeth Gardestedt på Hembakningsrådet ville att jag skulle dra ihop ett gäng ungar och baka kanelbullar med dem frågade jag mina kollo-barn.

Sagt och gjort, jag och ungarna och även Eva, som var föreståndare på lägret, lånade ett skolkök och bakade kanelbullar en hel eftermiddag. Resultatet blev (förutom alla bullar) en artikel i Hembakningsrådets tidning.

Sedan har det blivit både en och annan artikel kring kanelbullar inför den 4 oktober. Till exempel när jag jobbade på GI Viktkoll 2005 var vi på Tössebageriet på Östermalm och bagarna där tog fram en särskilt GI-vänlig kanelbulle.

Numer bakar jag inte bullar i offentligheten. Det blir mest hemma i köket och gärna tillsammans med familjens småbarn.

kanelbullens dag 1999 ungarkanelbullens dag 1999 artikelGI kanelbulle Tösse 2005GI kanelbullar Tösse 2005kanelbullar kavlingkanelbullar mormor barnbarnkanelbullar fyllningkanelbullar kardemummabullar nygräddade galler bakduk

Comments are closed.