"Alltid på konsumentens sida"

Lär dig att laga cachupa rica 0

Publicerad den 2018-02-08

Recept
»Cachupa rica

Cachupa (kan också stavas catxupa eller catchupa) är en soppgryta från Kap Verde-öarna, Västafrika och kallas Kap Verdes nationalrätt.

Var och en av de 9 bebodda öarna har sin egen regionala variation. Den är att likna vid cassoulet från Frankrike, succotash från USA eller feijoada från Brasilien. Det finns bara ett korrekt sätt att äta cachupa: med sked.

Det häftiga med cachupa är blandningen. Man skulle kunna säga att folket på Kap Verde skapade ett av de första fusion cuisines i världen. Allt beroende på öarnas placering som stopp på vägen för skepp som trafikerade rutterna mellan Europa, Afrika och Nya Världen (mellan- och sydmerika).

På Kap Verde kombinerdes råvaror och smaker från Europa (tomater, olivolja, kött och korv från tamdjur) med ingredienser från Afrika och Asien (socker och färska frukter) samt stapelvaror från Nya Världen (bönor, chili, majs, pumpa och kassava).

 

 

 

 

En äkta cachupa lagar man med hominy som grund. Hominy är en majs- och bönblandning, som lagas av torkade bönor och torkad vit majs. Först stöter man dem i en traditionell mortel och sedan sjuder man dem i en gryta i nästan 2 timmar. Det här receptet är förenklat och anpassat efter de ingredienser du kan hitta i svenska livsmedelsbutiker, som färdigkokta bönor och djupfryst majs.

Cachupa rica innehåller också kassava eller kokbanan, zucchini eller pumpa, sötpotatis, fisk eller kött (korv, nötkött, get eller kyckling). Den enklare varianten, cachupa pobre,  brukar bestå endast av bönor och majs.

Rester av cachupa silar man av och steker upp till frukost. Den kallas cachupa guisada och kan serveras som den är, eller med rester av stekt korv eller en sorts makrill.

Comments are closed.