"Alltid på konsumentens sida"

Nya Quorn-produkter 0

Publicerad den 2015-10-27

Quorn nuggets veganJag har länge undrat över Quorn. En produkt som ska vara vegetarisk, men som innehåller både mjölk och ägg.

Eftersom jag jobbar som lägerkock på somrarna och lagar mat till ungdomar, blev jag jätteglad när jag hittade nya produkter från Quorn, som var helt veganska. Många ungdomar vill ha mat som inte innehåller mjölk och ägg.

En ny schnitzel och nuggets finns nu i frysdisken i välsorterade livsmedelsbutiker. Smaken är som på andra Quorn – produkter, någon sorts mild smak som påminner om kyckling.

Men jag vet inte jag. När jag läser innehållsförteckningen känns det inte direkt som näringstät mat som jag skulle vilja äta ofta.

49 % av innehållet består av mykoprotein, resten är  vetemjöl, vatten, solrosolja, vetestärkelse, potatisprotein, ärtfiber, stabiliseringsmedel, vetesemolinagryn, naturlig arom, vetegluten, salt, jäst och jästextrakt, salvia och salviaextrakt, förtjockningsmedel, lökpulver, vitlökspulver, vitpeppar, lökextrakt, paprikaextrakt och bakpulver.

Mjölet är berikat med mineraler kalcium, järn, samt vitaminer niacin och tiamin. Är det kvalitetsmjöl?

Och sedan kommer E-numren: stabiliseringsmedlet består av kalciumklorid (E509), kalciumacetat (E263). Förtjockningsmedlet är karragenan (E407), natriumalginat (E401). Bakpulvret är ammoniumkarbonat (E503).

Så bara för att man skriver ut namnet istället för E-numret betyder det inte E-nummerfritt. Inga E-nummer är hälsovådliga på något sätt, men det många tillsatser känns så onödiga.

Jag tycker att Quorn-produkter är OK som reservmat, men jag äter hellre vegetarisk mat tillagad av råvaor. Jag inbillar mig att det är mycket mera hälsosamt.

Testat i köket oktober 2015

Comments are closed.