"Alltid på konsumentens sida"

Arkiv

Tilltugg till skaldjuren och soppa på skalen 0

Publicerad den 2017-08-22

kräftor turkiska färska 2017RECEPT

»Paj med västerbottensost
»Friterad hasselbackspotatis, crème fraiche och löjrom
»Rökt nötkött med oliver
»Kryddost med friterad krondill

»Skaldjursbuljong
»Kräftbuljong
»Kräftsoppa

 

Vilken sorts skaldjur du än gillar bäst passar de flesta att servera med någon form av tilltugg.

Här får du recept på några som passar lika bra på kräftkalaset som på skaldjurskvällen.

Här får du också recepten på god buljong som du lagar av skalen. Ja, jag VET att man inte ska rekommendera att spara kräftskal som stått framme en hel kväll. Men vi brukar göra så här:

Ställ ut en liten skål för kräftskalen på bordet, och töm ofta i plastpåsar som du lägger i en burk med lock eller i en plastkasse i kylen. Då kyls skalen ner och kan användas till soppa dagen därpå.

(Självklart ska du kasta skalen och någon lagt något annat än skal i skålen. T ex papperservetter.)

 

friterad hasselbackspotatis 2mustardaoliver i cecina de leonkryddost med friterad krondillvästerbottenspaj löjrom serveringstallrikkräftbuljong kokar 2kräftsoppa sopptallrikarskadjur på tidningskaldjursbuljong 2

Försommargrill med dipp, knippen och bärtårta 0

Publicerad den 2017-06-09

gunilla grillarNu håller vi tummarna och hoppas på grillväder!

Alla de här recepten kommer från inspiration som jag hämtat utanför mitt eget kök.

Den goda dippen på kronärtskocka bjuder min vän Kristina på.

Knippena med sparris och rötter kommer från restaurang Jernbruket i Göteborg.

Och sist men inte minst, den friska och syrliga bärtårtan, som kommer från Helena, ni vet, hon som lagar så god mat.

»Dipp på kronärtskocka
»Grillade knippen med sparris och rötter
»Helenas bärtårta

Vit sparris i säsong 0

Publicerad den 2017-05-05

vit sparrisl med mousselinesås dukningRecept

»Vit sparris med mousselinesås
»Mousselinesås
»Hollandaisesås

Nu kommer den, den vita sparrisen! Vi har tidigare kunnat köpa importerad vit sparris, företrädesvis från Tyskland. Den är toppenfin, men nog är det trevligt att äta svenskodlad sparris?

Det här lyx och ganska dyrt, därför räcker det med två stänglar var serverade som förrätt.

Till vit sparris passar det utmärkt med mousselinesås, en hollandaise som blandas samman med vispad grädde. Självklart kan du använda färdigköpt hollandaise, men du som gillar att pyssla i köket får recept på egen.

smör i smörsmältarehollandaisesås making 2vispad grädde bunke elvispHollandaisesås vit skål mousselinesås makingmousselinesås vit skålvit sparris purjolökvit sparris med mousselinesås vit assiett