"Alltid på konsumentens sida"

Arkiv

Tapas 0

Publicerad den 2018-03-26

I Spanien serveras tapas som tilltugg, som lunch, som förrätt eller som en hel meny som det tar timmar att äta.

En tapasportion är några smakbitar på en liten assiett. Namnet betyder ’lock’ och kommer av att man ställde den lilla assietten som lock ovanpå vinglaset.

Om man tycker särskilt mycket om någon sort beställer man en media (halvportion) eller en ración (helportion). Det passar också om man är extra hungrig, om man inte vill beställa in andra sorters tapas.

Köp färdigt, laga själv eller kombinera
Att servera tapas  hemma kan vara hur enkelt som helst. Det mesta kan du köpa färdigt och bara lägga upp på assietter och i små skålar.

Om du gillar att pyssla i köket finns det en mängd goda recept på klassiska tapasrätter, några av dem presenterar jag här nedan.

Dryck till tapas kan vara spanskt vin eller öl. Före maten passar det med ett glas sherry eller tinto de verano, som du med fördel dricker även till maten.

Mina recept med inspiration från goda vänner
Alla recept nedan som inte är mina egna kommer från goda vänner. Främst från Curre och Karin, vana spanienresenärer, som alltid bjuder på enormt goda tapas. Jag har också hämtat  recept och inspiration vår dotter Linnéa och hennes familj, som älskar att tillbringa semester på Gran Canaria.

Inspiration och recept kommer också från våra vänner som bor i Spanien delar av året. Tack familjerna Müller och Mogaied på Costa Brava, och familjen Jogsten på Costa del Sol!

RECEPT

Till drinken före maten
»Ugnsrostade mandlar
»Tinto de verano

Grönsaker och rotfrukter
»Spansk pinnmat, pinchitos
»Pimientos del padrón
»Papas arrugadas
»Patatas bravas
»Auberginefylld avokado

 

 

 

 

Tortilla och quesadilla
»Spenat och potatistortilla
»Quesadillas verduras

Ost, kött och chark
»Baconsvepta dadlar
»Albóndigas i tomatsås
»Spansk  ost och charkbricka

 

 

 

 

Sjömat
»Friterade bläckfiskringar
»Chili och vitlöksräkor
»Kungsräkor pil pil

Såser och bröd
»Röd het mojo
»Spansk aioli
»Pan con ajo, vitlöksbröd

Påskmat 2018 0

Publicerad den 2018-03-22

påskbuffé 2016Årets påskbuffé bjuder på väldigt traditionell psåkmat.

Här saknas varken sill, Janssons frestelse eller lax, men här finns också en mängd nya rätter.

Vad sägs till exempel om paj med västerbottensost, benfri kotlettrad kryddad med örter, eller baconlindad purjolök?

Låt dig inspireras, lägg till och dra ifrån! Jag hoppas att du och dina gäster, stora som små, ska hitta något som faller i smaken!

Flera av rätterna kan också köpas färdiga, som t ex hovmästarsås och Janssons frestelse.

Gör klara och frys in
»Köttbullar
»Janssons frestelse
»Paj med Västebottensost
»Örtkryddad benfri kotlettrad

Gör dagen före
»Baconlindad purjolök
»Koka ägg
»Hovmästarsås
»Påsktårta med mangomousse

-Ta fram ur frysen (Räkor, Köttbullar, Janssons frestelse och Paj med Västerbottensost)
-Lägg allt i kylen. Dels hjälper det till att kyla ditt fulla kyskåp, dels mår maten bäst av att tina långsamt.

Gör på påskafton (tar ca 1 timme)
-Skriva på äggen
-Skala, halvera och dekorera resten av äggen
-Koka potatis
-Stek prinskorv och köttbullar
-Värm Janssons frestelse
-Värm paj och baconlindad purjo (eventuellt)
-Dekorera paj
-Lägg upp sill, lax och hovmästarsås
-Lägg upp bröd
-Ställ fram smör och ost
»Svarta sesamkex med crème fraiche om rom

-Dekorera påsktårta

påskköttbullarjanssons frestelse 9 svalnarpaj västerbotten löjrom creme fraiche 2baconlindad purjo 4örtstekt benfri kotlettradägg på avsvalning påsknamn på ägg påsk 2fyllda ägghalvor 3prinskorv köttbullar vit formrom creme fraiche sesamkex påskbuffétallrik påsk 2016påsktårta mangomousse