"Alltid på konsumentens sida"

Påsk utan lamm 0

Publicerad den 2020-04-08

RECEPT

Alla recept nedan är för 1 och 2 personer, såhär i corontäntider
»Helgskinka med sparris och senapssås
»Lyxtallrik med sill och lax
»Smörrebröd med sill
»Dillpippi för två
»Minihamburgare med stekt vaktelägg
»Saffranskryddad gryta med sötlupin

 

Varje påsk står jag inför samma dilemma. ‘Skriv om lamm till påsk’ vädjar några av mina följare. Nu skulle jag vilja förklara varför jag är av åsikten att det inte är så bra att äta just lamm till PÅSK, just i vårt land. Det är för att värna tamdjurens naturliga beteende.

För att förstå varför vi uppmanas att äta lamm på påsken måste vi gå långt tillbaka i tiden. Vi läser om påskalamm i Bibeln. Bibelns berättelser utspelas i medelhavsländerna. Där går det utmärkt att äta påskalamm så här års, för där föds lammen långt tidigare och har hunnit lägga på hullet ordentligt till påsk.

Men inte i vårt land. Våra så kallade höstlamm föds nu, och här i Sverige är det hösten som är lammrätternas årstid. Och svenskt höstlamm är något av det bästa som finns!

Några lyckliga personer har säkert en fin, svensk lammstek i frysen som ni frös in i höstas för att spara till påsk? Grattis, säger jag! Vi andra har att välja på importerat lamm till påsk.

Svenska vårlamm
Det finns också svenskt färskt lamm nu, så kallade vårlamm. Tackorna, de här lammens mammor, har genomgått en typ av fertilitetsbehandling för att kunna lamma på vintern. Det är alltså inte ett naturligt beteende.

Syftet är att lammet då får tid på sig att äta, växa och lägga på sig ordentligt lagom till påsk. De här lammen har också gått inomhus hela vintern, till skillnad från lammen som föds nu och som går ute hela sommaren.

Det hävdas från producenterna att varken fertilitetsbehandlingen eller inomhusvistelen är farliga på något sätt. Men jag tycker att det är störande att konsumenternas behov av att fira påsk genom att äta en biblisk medelhavsmeny ska komma före djurens naturliga beteende.

Så om du inte har en svensk lammstek av höstlamm i frysen (lamm håller upp till 9 månader i frysen beroende på hur väl du har förpackat köttet), välj gärna annan påskmat före lamm.

 

 

 

 

Gris, nöt, kyckling och sill…och proteingröda
Sill, kyckling och svenskt gris- eller nötkött är bra alternativ. En påskskinka eller helgskinka är en ett fint alternativ till lammsteken. Eller varför inte laga något gott av svenskodlad proteingröda som sötlupin, gotlandslins eller gråärt?

Från Sverige, Svenskt Sigill-certifierat, Klimatcertifierat och Naturbeteskött är bra märkningar att leta efter på förpackningarna.

Och vänta sedan in hösten när vi får svenskt lamm som vistats ute hela sommaren att njuta av. Då kan du också passa på att frysa in en fin stek till nästa års påskmiddag.

GLAD PÅSK utan vårlamm

 

Comments are closed.