"Alltid på konsumentens sida"

Potatisens dag 2018 0

Publicerad den 2018-10-26

RECEPT

»Dillkokt färskpotatis
»Smörstekt ugnspotatis
»Annsos potatisskivor med picklad rödlök
»Lax med dillpotatis
»Ljummen potatissallad med örter och kapris

 

’Du som förespråkar GI metoden äter väl inte potatis?’

Jag vet inte hur många gånger jag har fått frågan. Och varje gång svarar jag: ’Jodå, jag äter visst potatis.’

För potatis är inte något livsmedel som Gi-metoden sorterar bort helt och hållet. Och här kommer väl det som är det svåra. Det gäller att veta när man kan äta potatis, och hur mycket. Det fordrar att man tänker till, och eftersom snabba lösningar med YES och NO är mycket enklare, så tappar många intresset redan här.

Själv gillar jag inte YES och NO-lösningar, jag gillar när det ställs krav på min tankeverksamhet. Det är därför GI passar mig fint.

 

 

 

 

 

FORTSÄTT ÄTA POTATIS

Så här är det med potatis: Vill du använda GI-metoden för radikal viktminskning under en kort tid, då ska du utesluta kokt potatis helt ur kosten. Liksom en hel del andra livsmedel. Men bara och endast då!

Vill du använda GI-metoden som hälsosam livsstil, då kan du gott äta potatis. Men inte i obegränsad mängd och inte när som helst. Och helst inte i form av chips och pommes frites. I alla fall inte allt för ofta.

POTATISRAPPORTEN 2018

Nu har det kommit en rapport, Potatisrapporten, som grundar sig på en webb-baserad undersökning av 500 personer, genomförd av Magenta Marketing AB. Jag har inte hunnit med att fördjupa mig i rapporten, men en siffra som fastnade i mitt minne är att endast 2% av alla hushåll i Sverige avstår helt från att köpa potatis.

Det säger väl en hel den om hur populär den här knölen ändå är. Hela 66 procent att de tillfrågade känner igen SMAK-märkningen och tittar efter den när de köper potatis. Det tycker jag är toppen! Andra märkningar som jag tycker vi alla borde lära oss vad de står för är Från Sverige och Svenskt Sigill.

SMAK

SMAK står för svensk matpotatiskontroll. Systemet, som funnits sedan 1950-talet, är ett system för klassificering och kvalitetskontroll.

Det finns potatis i ’Klass 1’ och ’Klass 2’, men båda klasserna följer nationella kvalitetsregler och uppfyller Jordbruksverkets och Livsmedelverkets krav. Dessutom följer man potatisbranschens egna kvalitetsnormer.

MER OM POTATIS
»Svensk Potatis (Stiftelsen potatisbranschen)

Comments are closed.