"Alltid på konsumentens sida"

Prisbelönt lyxskinka 0

Publicerad den 2015-10-27

ÖQ oliver, parmigiano reggiano, pecorino, buffelmozzarella, balsamico, gräsig olivolja, Iberico BellotaFör fjärde året i rad har Iberico puro Bellota från Juan Pedro Domecq valts till bästa producent av Iberico-skinka i London Great Taste Top!

Och jag har smakat den världsberömda skinkan – en absolut dröm!

Det är skinkan som på den här delikatesstallriken har fått sällskap av några ostar och oliver.

Den kostar 245 kr hektot, men det är det värt. Man behöver bara en skiva var, för smaken är otroligt intensiv, fyllig och nötig, och man kan nästan ana en smak av tryffel. Jag köpte 6 skivor, och det kostade ca 150 kr.

Och fettet, då? Fettet är vetenskapligt testat och i princip lika nyttigt som olivolja.

Jamón Iberico de Bellota är den skinka som anses var av absoluta toppklass. Det finns ytterligare två klasser av Iberico-skinka, Jamón Iberico de recebo (från grisar som föds upp på en kombination av ekollon och spannmål) samt Jamón Ibérico de cebo (från grisar som enbart utfodras med spannmål).

Juan Pedro Domeqs grisar har aldrig sett en lada från insidan, eftersom de föds upp fritt strövande i ekskogen. Och därför äter den i stort sett bara ekollon. Grisarna är väldigt kräsna när det kommer till mat, och ekollon är favoritfödan. Fast ibland kan den hitta en eller annan tryffel, som också slinker ner.

Skinkan läggs efter slakten först i grovt salt 1 dag per kg som skinkan väger, varefter den hängs för torkning. Inga onödiga E-nummer här, inte. Skinka och salt, det är allt.

Den enda butik i Stockholm där man kan köpa Jamón Iberico Bellota från Juan Pedro Domecq är Österqvists Delikatesser. Österqvist har två butiker, en i Hötorgshallen och en i Vasastan, precis mitt emot Vasaparken.

Bakom disken hittar man oftast ägaren Sven och så alla andra fantastiskt duktiga anställda som vet det mesta om korvar, ostar, skinkor och andra delikatesser.

Och vill du inte kosta på dig en Iberico Bellota för 245 kr  hektot säljer Österqvist alldeles utmärkt Iberico Bellota Hernandez för 105 kr hektot!

Österqvist Vasastan Shopsven österqvist Iberico bellota Hernandessven österqvist iberico bellota hpdÖsterqvist bricka chark ost 1 FTS

 

 

 

Comments are closed.