"Alltid på konsumentens sida"

Restaurang Biologi med KC Wallberg 0

Publicerad den 2017-09-11

KC Wallberg blommorRECEPT

»Blini med kantareller, syrad rödlök och syrad svamp på KC Wallbergs vis

Välkommen till KC Wallbergs matrike

Nu är den invigd och klar att tas i bruk – restaurang Biologi i anrika Biologiska museets lokaler.

Den 31 augusti 2017 stängdes Biologiska för renovering. Men först ska det göras en förstudie, så att renoveringen ska kunna genomföras på bästa sätt.

Under tiden tar museet inte emot besökare, så KC Wallberg passar på att ta sitt matrike till den unika lokalen och använda den som abonnemangs- och pop up-restaurang.

Mitt Matrike kokbok KC Wallbergdedikation KC WallbergBiologiska museet

grill KC Wallberg

 

 

 

 

Invigningskalas

Invigningen gick av stapeln den 7 september 2017. Vi var en stor skara matskribenter, bloggare, jägare, matvänner och eventpersonal som bjudits in för att ta del av traktör KC Wallbergs mat, tankar och idéer.

När vi kom stod KC Wallberg och gräddade blini och grillade gräsandbröst. Blinierna serverades med kantarellhack, syrad rödlök och syrad grädde. Andbröstet serverades i sallatsblad toppade med havtorn.

Sedan var det bara att gå på den gröna mattan upp till Biologiska museets entré. Där bjöds vi på en mängd smakprover (se lista nedan) med passande drycker, bland annat vin från KvalitetsViner och öl från Nils Oscars, som bryggs i Nyköping.

blini 2 KC Wallberg

gräsand KC WallbergKC Wallberg gräsandgrön matta Biologiska museet

 

 

 

 

 

Vi började på bottenvåningen i Ishavsgrottan och på Grönland. Vidare Sedan letade vi oss uppför den unika trappan i glascylindern som innefattar de så kallade dioramorna med modeller av våra kända vilda djur i sin naturliga miljö.

I trappan och på våningarna stod goda små munsbitar uppdukade (Se smakprovsmeny). Kvällen bjöd, förutom smakprover, på musik, mingel och presentation av verksamheten.

Kräftbisque 2 KC Wallbergkräftbisque KC Wallbergäggstanning royal fond baljväxtsallad KC Wallbergtorsklameller KC Wallberg

 

 

 

 

 

Restaurang Biologi

Tanken med restaurang Biologi är att nyttja den unika miljön. Som gäst slår du dig ner vid dukat bord mitt inne i Biologiska Museet. Du sitter i dioramats glascylinder och har en 360-gradersvy över den svenska biotopen, från norr till söder, samtidigt som du äter mat från skog, sjö och land.

Du får en lektion i biologi, läran om livet, samtidigt som du låter dig smaka av maten. KC Wallberg ser ett restaurangbesök som en upplevelse av en helhet, där maten endast är en del. ’Det sista man gör vid ett restaurangbesök är att smaka på maten’ sa KC Wallberg i sitt invigningstal.

dukat bord biologiska museetvalross biologiska museetfåglar biologiska museet

älg biologiska museet

 

 

 

 

Restaurangen kommer i första hand att vara till för abonnerande sällskap. Är ni ett sällskap på ca 60 personer passar lokalen utmärkt. Om ni kan tänka er att sitta på två olika våningar kan Biologi ta emot upp till 120 gäster.

Vid tre tillfällen kommer restaurang Biologi att förvandlas till en pop up-restaurang. Då kan vanliga restauranggäster boka in sig för en middag med fyra serveringar av sammanlagt nio rätter. Till middagen bjuds man först på mingel, sedan på menypresentation och kåseri av KC Wallberg själv.

Tre temamiddagar-tre kapitel

Kapitel 1: Det första tillfället att besöka pop up-restaurangen blir 14-16 september 2017. Då är rubriken Livet på hösten-tema skog och vilt. Tre kvällar med skogens råvaror i centrum.

Kapitel 2: Det andra tillfället blir 9-11 november 2017. Kvällen kallas Inför julen och man fokuserar på höstens råvaror och sommarens skörd, picklad och förädlad.

Kapitel 3: Det tredje kallas Midvinter och kan bokas den 25-27 januari. Här är utmaningen att hitta råvaror i säsong, och menyn innehåller delar som påbörjades redan under sommaren.

Ingen fast meny

Maten på restaurang Biologi kommer att lagas utifrån råvaror i säsong från skog, sjö och land. Samtliga rätter kommer att tillagas från råvaror som har någon typ av certifiering. Alla viner kommer att komma från biodynamisk produktion. All fisk kommer att vara MSC-certifierad.

Det finns ingen fast meny. Som gäst kan man välja bland restaurangens menyförslag eller förändra dem efter eget huvud. Restaurang Bioligi kan även specialkomponera menyer eftergästernas önskemål.

Boka bord

Bordsbokning, information eller bokning av tid för att se lokalen
E-post: info(at)restaurangbiologi.se
Telefon: 08 66 44 200

SMAKPROVSMENY

Utomhus:
Blini med ragu på svamp, syrad rödlök och syrad grädde.
Grillade lättgravade gräsandbröst med havtorn på salladsblad.

Spetsbergen:
Rotfruktschips med rödbetsdipp
Tomatsallad med kräftbisque, toppad med rostad aioli och grönkålschips

Grönland
Äggstanning Royal toppad med consommé på Karl Johan-svamp och kycklingbuljongBaljväxtsallad med ärter och bönor samt puré på kidneyböna

I trappan:
Souvas
Rostad rotselleri med brynt smör

Våning 1:
Torsklamell med gul morots- och tryffelpuré samt örtsallad
Vildsvinskarré med terrin på betor

Våning 2:
Blåbärskaramell

Lite om KC Wallberg

KC står för Karl Christian. Sedan 2008 har KC drivit restaurang Gubbhyllan på Skansen och han har dessutom kalendern fulltecknad med utbildningar och föredrag. Då och då sticker han emellan med att göra en kokbok.  Och nu är det alltså dags för restaurang Biologi.

KC Wallbergs meritlista är en av de mera imponerande. Den omfattar sju års studier vid Grythyttans restauranghögskola, massor av kända samarbetspartners (till exempel Marcus Samuelsson och Daniel Boloud) och spännande arbetsplatser som Paris, London och Abu Dhabi.

Biologi betyder rätt och slätt läran om livet och jag kan inte tänka mig någon bättre ambassadör för den läran än KC. Ja, jag erkännner. Jag är omåttligt förtjust i den här killen. Jag gillar det sätt på vilket han tar sig an matlagningen.

KC testar till exempel allt själv, om och om igen, tills han är nöjd. Han förespråkar gammaldags metoder för att han själv tycker att de funkar bäst, utan att för den skull förakta nya influenser. KC lagar sin mat utan onödiga tillsatser eller metoder. ’Bara ren matglädje’ säger han.

Mitt matrike
Kokboken Mitt matrike av KC Wallberg med foto av Erik Berglund har ISBN nr 978-91-981105-0-0

Lite om Biologiska museet

Biologiska museet uppfördes 1893 på Djurgården i Stockholm. Den är fortfarande unikt i sitt slag och fyller 125 år under 2018. Museets grundare, Gustaf Kolthoff, var konservator och amatörzoolog.

Den pampiga byggnaden, som fyller 125 år under 2018, ritades av arkitekten Agi Lindegren som hade de norska stavkyrkorna som förebild. Bakgrunderna i dioramorna är målade av bland andra Bruno Liljefors.

Aldrig tidigare hade uppstoppade djur och fåglar presenterats på det här sättet, omgivna av sin naturliga miljö. Såväl i Storbritannien som i USA tog man senare efter att presentera djur på museum på det här sättet.

Comments are closed.