"Alltid på konsumentens sida"

Fem goda smörrebröd 0

Publicerad den 2020-04-02

RECEPT

»Veterinärens nattmacka
»Revbensstek med rödkål
»Rödspätta med remouladsås
»Rostbiff med remouladsås, pepparrot och rostad lök
»Räkor och ägg

 

Smörrebröd är inte en så rasande gammal rätt. Den första matsedeln som presenterar en bredd brödskiva med massor av läckert pålägg kommer från en restaurang på Tivoli i Köpenhamn och trycktes 1883.

Nu förknippar vi smörrebröd med det danska köket och den som en gång varit i Danmark och ätit dessa läckerheter glömmer det aldrig.

Det finns två sorters smörrebrödstorlekar. Det litet större är ett frokostsmørrebrød, alltså en lunch. Av den storleken äter man ett smörrebröd, sedan är man mätt. Sedan finns det en mindre modell som kallas håndmad. De är ungefär hälften så stora och ger utrymme för att man ska kunna äta flera.

Smörrebröd äter man med kniv och gaffel. Om man nu inte är ett litet barn, förstås. Då kan man få sitt pålägg mellan två brödskivor, en klapsammenmad.

Äter man en klapsammen är man ursäktad om man äter med fingrarna. Det finns dock begränsningar för vilka pålägg som gör sig mellan två brödskivor utan att det blir allt för kladdigt.

Till smörrebröd serveras gärna en kall öl och en liten snaps.

 

 

Comments are closed.