"Alltid på konsumentens sida"

Svedjans ost 0

Publicerad den 2015-10-29

Svedjans ostOst ska ha smak och textur. Jag gillar helt enkelt ost med lite tryck i. Det har den här underbara osten, Svedjans Gårdsost.

När jag går mat-promenad och guidar turister i Mat-Stockholm, gör vi stopp vid Fromageriet i Hötorgshallen. Där jobbar Jon Andri, som vet det mesta om ost. Ja, ingen kallar honom något annat är Dr Käse, eftersom han är så bra på ostkunskap.

Härom sistens bjöd Dr Käse på Svedjans ost och det var en klart angenäm upplevelse.

Svedjan Gårdsost tillverkas av Pär och Johanna på Svedjans mejeri. Osten görs av opastöriserad mjölk och är en grynpipig hårdost. Kanske var det såhär Västebottensosten smakade innan man började tillverka den av pastöriserad mjölk?

Inte nog med att jag gillar den här osten, det gör många andra med mig. Framför allt gillade juryn för SM i mathantverk 2014 osten, så den vann klassen Pressad hårdost. Motiveringen var som följer:

Vilken hyllning till svensk osttradition: långlagrat, grynpipigt, jämnt, vackert, homogent, blommigt, storstilat, sagolikt. Smidigt och ändå torr konsistens. Päron-fikon-ört-doft-kola och komplexa smakackord som tar oss tillbaka till det småländska prästerskapets innersta kretsar under svensk stormaktstid. Denna ost vill vi inte skiljas från!

Priset är 760 kr/kg, men med den rika smaken behöver man inte så stor bit för att munnen ska fyllas av smak.

 

Comments are closed.