"Alltid på konsumentens sida"

Testat: Champinjonhink 0

Publicerad den 2016-03-18

 

champinjonhink ica skylt ica champinjonhink champinjonhink mat hemchampinjonhink svampar genom lock

 

 

 

 

 

När jag först såg champinjonhinken i en livsmedelsbutik (ICA) blev jag jättenyfiken. Champinjoner att odla själv-hemma! Snacka om urban gardening!

Som ambassadör för MatHem fick jag möjlighet att prova en champinjonhink, som kom hem till köket med min ordinarie matleverans. Jag har klarat av första skörden, och nu står min champinjonhink och vilar i väntan på nästa skörd.

Här kommer mina reflektioner.

Supergod smak
Först av allt vill jag säga, att godare champinjoner än de från champinjonhinken har jag aldrig smakat! Det beror säkert på att jag inte tidigare smakat så färska champinjoner.

Pinfärska champinjoner är något av det godaste jag vet, och finns det färska i någon grönsaksdisk jag passerar, så köper jag alltid med mig.  Annars ser jag alltid till att ha djupfrysta, skivade hemma. När det är extrapris köper jag flera askar champinjoner och steker och fryser in.

Bruksanvisning på film
Champinjonhinken kommer från archi-duc i Belgien, så bruksanvisningen på hinken är på flamländska, franska, tyska och engelska. Jag tycker dock att importör eller återförsäljare i Sverige borde skicka med en bruksanvisning på svenska.

Inte heller på producentens informativa hemsida finns någon svensk text. Och kör du ‘översätt’ blir texten lite rolig. Man ska bland annat ‘sätta svampen på pottan’. Men det finns en trevlig instruktionsfilm utan språk alls, bara riktigt fina bilder, så den kan man titta på.

Om man scannar in QR-koden på hinken går det även att se filmen i en smart mobil. Fast det var lite meckigt att scanna från hinken, jag hade behövt tre händer.

skörd champinjoner 1 nyskördade champinjonerchampinjoner på tidning efter skörd champinjonhink

 

 

 

 

 

 

Anvisning på svenska

Återstår då att fixa en svensk bruksanvisning, och här kommer den:

-Hinken kan stå i rumstemperatur ett par dagar. Ställ inte hinken i direkt solljus. Låt locket vara på.

-När du ska skörda, lyft av locket med hjälp av de greppvänliga hålen och den lilla fliken på ena sidan av locket.

-Du kan skörda de största svamparna en dag och låta resten stå till nästa dag. Sedan ska hinken vila till nästa skörd.

Återanvänd
En hink beräknas ge  upp till tre skördar på ca 500 g champinjoner, men du kan få upp till 750 g på en skörd.

Hinken kan återanvändas för att plantera blommor eller örter i. Jorden i hinken är komposterbar, utan bekämpningsmedel.

Se upp med jord i köket
Som utbildad i storhushållsmatlagning blir jag dock TOKIG på att se bilder med jordiga champinjoner tillsammans med andra råvaror i köket, som på archi-duc’s hesida. Jordbakterier är bland det värsta som finns, så håll din champinjonhink långt borta från andra livsmedel!

Rensa svamparna över en gammal tidning genom att skära bort den nedersta, jordiga på foten och borsta bort all jord med en svampborste. Kasta renset i skogen eller i komposten. Sedan är det dags att ta in svamparna i köket.

Champinjoner som du inte gör åt direkt kan du lägga i en papperspåse och förvara i svalen.

champinjoner på tidningchampinjoner rensa ansade champinjoner papperspåse skivade skogschampinjoner 2

 

 

 

 

 

 

Faktaruta, Skörd

1 Ställ hinken i rumstemperatur, 18−20°C.

2 Spraya dagligen med vatten.

3 Skörda champinjonerna och glöm inte att ta upp roten.

4 Ställ hinken att vila ca 8 dagar i källartemperatur, 15−16°C.

5 Upprepa steg 1−3 för varje skörd.

Tips
Instruktionsfilm och fler tips (på engelska) hittar du på www.archi-duc.be

Recept med champinjoner

»Champinjoner med vitlök och persilja
»Marinerade champinjoner
»Champinjonsås

»Svamppasta med bacontopping
»Grillade kycklingspett med paprika och champinjoner
»Renskavspanna med champinjoner
»Pizza: Skinka och champinjon

marinerade champinjonergrillspett kyckling 1

bacon korv svamp tomat panna engelsk frukostfylld pizza

Comments are closed.