"Alltid på konsumentens sida"

Testat: Prisbelönta ostar 0

Publicerad den 2016-03-23

prisbelönta ostar ostfestivalen 2016 dr käseI år (2016) hölls Ostfestivalen på Nordiska museet i Stockholm. Tyvärr hade jag inte möjlighet att vara med, men jag fick en rapport av min ostkunnige vän Doktor Käse.

Så här gick det till: En jury på 45 ostexperter (varav Doktor Käse var en) under Gunnar Forssell, juryns ordförande, provade sig igenom en mängd svenska ostar, som delas in i fyra kategorier.

Dessa var Svenska klassiker, mjuka ostar, blåmögelostar och övriga ostar. År 2016 delades totalt 21 brons och 4 silver ut av Carl Jan Granqvist. Bland annat fick en av mina favoriter, ekologiska Sörmands Ädel från Jürss mejeri, en bronsmedalj.

Dessutom delades ett särskilt pris ut, Ostfestivalens godaste ost 2016 -publikens val. Och det blev en av mina personliga favoriter, Svedjans gårdsost. Dessutom fick en annan favorit, Lilla Gumman från Lillängens gårdsmejeri, ett fint pris.

Så jag måste dela med mig lite information om de här pärlorna i svensk osttillverkning.

Svedjans ost
Svedjans gårdsost valdes till Sveriges godaste ost av publiken under ostfestivalen 2016. Det är verkligen inte undra på, för det här är en av de godaste ostar jag har smakat. Tänk er ost med smak av smör och sommaräng i samma tugga.

Svedjans ost är en grynpipig hårdost som till texturen påminner om prästost. Den tillverkas av opastöriserad komjölk, lagras 14 månader och tvättas med lokalproducerad rapsolja.

Jag tycker att osten ska ätas som den är, i små bitar. Jag tycker inte man behöver något till, eftersom smaken är så rik och näst intill fullkomlig. Men ett okryddat rågknäcke eller lite päron skulle funka till.

Osten tillverkas på gården Södra Svedjan i Kåge, Västerbotten, av Pär och Johanna Hellström. De har tidigare levererat mjölk till Norrmejerier för tillverkning av Västerbottensost.

Tidigare har Svedjans gårdsost tilldelats flera priser, bland andra ett silver och två guld i svenska mästerskapen i Mathantverk 2014 och 2015.

Läs mer!
»Svedjans gårdsost

Läs mer om ostfestivalen
»Ostfestivalen 2016

Lilla Gumman
Tänk dig att du får en lätt syrlig, mild men ändå smakrik och mjukt gräddig upplevelse i en och samma tugga. Smak och textur hos Lilla Gumman går fint ihop och skapar den här upplevelsen.

Det här är en typ av kittost, som i textur påminner lite om italiensk taleggio. Lilla Gumman har dock en alldeles egen karaktär, särskilt i smak. Precis som med Svedjans tycker jag att du ska njuta den här läckra osten precis som den är.

Lilla Gumman tillverkas av Lillängens Gårdsmejeri, Sunne, Värmland av Stig Fryklund och Kerstin Andersson Fryklund. De är annars mest kända för sina getostar, Lillängens getmese och Frykdalens Getost, men den här osten tillverkas av mjölk från fjällkor.

Kossorna finns på gården för att upprätthålla gammal fäbodtradition, där de går och betar tillsammans med de getter som inte mjölkar. Pia, Ellinor, Astrid, Majros, Kulla-Gulla, Puck och lilla Melitta heter de, dessutom.

Lillängens getmese och Frykdalens getost fick även de priser under 2016 års ostfestival. Getmesen tog hem ett silver och Frykdalen kan stoltsera med ett brons.

Läs mer!
»Lillängens ostar

prisbelönta ostar dr käse

Doktor Käse

prisbelönta ostar ostfestivalen 2016 dr käse

Prisbelönta ostar

prisbelönta ostar svedjans gårdsost

Godaste ost 2016

prisbelönta ostar ostfestivalen 2016 fjällko ost lilla gumman

Fjällkorna

getmese fromageriet hötorgshallen

Lillängens Getmese

prisbelönta ostar lilla gumman

Lilla Gumman

godaste ost svedjans gårdsost

Svedjans Gårdsost

SFT sörmlands ädel på Urban Deli Nytorget

Sörmlands Ädel

Comments are closed.