"Alltid på konsumentens sida"

Trendspaning inför 2018 0

Publicerad den 2017-12-18

Enligt de senast siffrorna från Jordbruksverket har svenskarna hörsammat uppmaningarna att äta mindre kött. Att välja kött som producerats i vårt eget land har också blivit trendigt, och importen minskar, tack och lov.

Vi har också börjat äta med ägg och kyckling än tidigare. Dock har vår konsumtion av sjömat (fisk,  skaldjur och musslor) börjat minska och vi äter mycket mindre fisk än Livsmedelsverket rekommenderar.

Jag tror att vi ännu inte sett peaken på veggo-trenden. Allt fler människor väljer att äta vegetariskt i allt större utsträckning.

 

 

 

 

Havsgrönt bättre för klimatet

Tyvärr tror jag inte att odlad säd, växter och rotfrukter är lösningen på klimatproblemen. Ta bara en till på hus jordklotet ser ut. Hur mycket är odlingsbar mark? Och hus mycket är hav?

Oceaner och hav täcker 70 procent av jordens yta. Och vad vore mer naturligt än att börja äta mer sjömat? Det behöver inte alls bara innebära konsumtion av fisk, skaldjur och musslor. Havsgrönt, det vill säga alger och sjögräs, är både nyttigt och går att tillaga på de läckraste sätt.

Jag hoppas och tror att mat från havet, såväl fisk som havsgrönt, kommer att bli mer trendigt under 2018. Stora bilden ovan visar en mängd läckra rätter av havsgrönt.

Klimatcertifierat

Maten som odlas och köttet från djurproduktionen står för en fjärdedel av vår totala klimatpåverkan. Att istället köpa klimatcertifierade produkter gör stor skillnad.

Alla kommer inte att sluta ära mat producerad på land. Men jag hoppas och tror att vi under det kommande året väljer klimatcertifierade matvaror i större utsträckning.

Här nedan finns siffror kring hur klimatpåverkan minskar på certifierade företag enligt flera vetenskapliga rapporter i ämnet.

Att klimatcertifiera en uppfödning av kyckling kan minska dess klimatpåverkan med upp till 25%. Klimatcertifierad odling av vete, raps och potatis kan ge upp till 15% lägre utsläpp av växthusgaser.

Att klimatcertifiera uppfödning av grisar kan minska växthusgasutsläppen med upp till 15%, och en mjölkgård som klimatcertifieras kan leda till 15% lägre utsläpp av växthusgaser.

Så varför inte börja med att välja en klimatcertifierad julskinka?

Källor till statitistiska uppgifter:
Jordbruksverket, Norsk Fisk och Svenskt Sigill.

 

Comments are closed.