"Alltid på konsumentens sida"

UPPROP för Enskilda företagare i coronakrisen 0

Publicerad den 2020-04-23

Linnea Sallay och Rita Saxmark, båda Enskilda företagare, har författat detta upprop, som ska sändas till Arbetsmarknadsdepartementet, Näringsdepartementet, Kulturdepartementet.

OBS! Det spelar ingen roll om du har Enskild Firma eller inte, ej heller vilket yrke eller bransch du tillhör! Varje röst är viktig och kommer att synas.

STÖD UPPROPET HÄR
Du kan skriva på fram till xx 2020, då uppropet skickas till departementen för tredje gången.
Skriv namn, yrke och gärna om du har Enskild Firma
»Skriv under här

”UPPROP FÖR ENSKILDA FIRMOR – A-KASSA 2020-04-22

Frilansare inom flera branscher

Till Arbetsmarknadsdepartementet, Näringsdepartementet, Kulturdepartementet

Sverige har runt en halv miljon enskilda näringsidkare där många är frilansare. Dessa faller mellan stolarna i nuvarande a-kassesystem, inte bara under rådande coronakris, utan är ett problem som länge hört till frilansarens vardag.

Regeringen har under lång tid uppmuntrat till småföretagande. De flesta uppdragsgivare kräver idag att man fakturerar sina uppdrag varför många av oss också varit tvungna att starta enskild firma. Mot den bakgrunden är det önskvärt med ett bättre fungerande socialt trygghetssystem. Reglerna för arbetslöshetsersättning i Sverige är dåligt anpassade för dagens arbetsmarknad med många enskilda firmor. Nuvarande lagstiftning infördes under en tid då många arbetade hela livet på samma företag. Så ser det inte ut idag.

VI ÄR PROFESSIONELLA YRKESUTÖVARE INOM

  • Kultur – sångare, musiker, skådespelare, regissörer, författare, tonsättare, filmare, bild/form-konstnärer, tecknare, fotografer, översättare…
  • Media – journalister, pressfotografer, filmare…
  • Resebranschen – reseledare, guider, producenter…
  • Plus många, många fler.

MÅNGMILJONBELOPP TILL AKTIEBOLAG

När staten nu delar ut mångmiljonbelopp för att rädda olika branscher glömmer man oss frilansare med enskilda firmor. Satsningarna går till stora bolag och till enmans- och fåmansaktiebolag. Detta genom korttidsarbete upp till en viss procent där staten ger resten i form av ekonomiskt stöd. Resultatet gör att de med AB fortfarande kan hålla sitt företag rullande, ta enstaka jobb och fortsätta marknadsföra sig. De har alltså chans att överleva och minska risken att gå i konkurs.

A.-KASSANS REGLER FÖRSVÅRAR FÖR ENSKILDA FIRMOR

Vi frilansare däremot tvingas att lägga våra firmor vilande för att ha rätt till a-kassa samtidigt som vi förväntas söka jobb genom arbetsförmedlingen. Samma jobbuppdrag som vi tvingas att avsäga oss – för att ha rätt till a-kassa.

  • Vi är förbjudna att hålla kontakt med våra kunder
  • Vi är förbjuda att fakturera enstaka uppdrag
  • Vi är förbjudna att marknadsföra oss

Vi är BAKBUNDNA!

Låt oss istället under ansträngda tider få gå på lågvarv och därmed ha möjlighet att överleva! Låt oss få fakturera enstaka jobb, fortsätta ha kontakt med våra kunder och marknadsföra oss! Vi är vana vid kreativa lösningar som t ex att använda webben på olika sätt, men med nuvarande a-kassesystem blir vi bakbundna och kan inte ens utveckla nya idéer vid kristider. Vi befinner oss i ett Moment-22!

Somliga frilansare anlitar externa faktureringsbolag och kallas då ”egenanställda”.

Reglerna är dock mycket oklara om detta är en lösning för att kunna hålla verksamheten igång, samtidigt som man lyfter a-kassa under en vilandeperiod.

Många med enskild firma undviker att gå med i a-kassan, eller har valt att gå ur på grund av ovanstående stelbenta regelverk och står därför utan försäkring.

VI VILL

– Att enskilda näringsidkare ska kunna tillämpa systemet med korttidsarbete.

– Att enskilda näringsidkare ska kunna bedriva viss verksamhet under en vilandeperiod och ändå få a-kassa, som t ex att kunna ta uppdrag på faktura, hålla kontakt med kunder samt marknadsföra sig.

– Att regeringen löser denna problematik såväl kortsiktigt under coronakrisen, men också långsiktigt efter coronakrisen inom ramen för arbetet med nya a-kasseregler!

Med vänliga hälsningar,

Rita Saxmark
Sångerska, Artist, Logonom, Röstcoach

Linnéa Sallay
Sångerska, Violinist, Aukt Stockholmsguide
Reseproducent, Arrangör”

LÄS MER
»Läs mer om uppropet på Expressen TV
»Läs mer om uppropet på svt Nyheter

Comments are closed.