"Alltid på konsumentens sida"

Vi skördar ätoliver 0

Publicerad den 2016-11-25

gunilla-plockar-kalamon-oliverkalamon-oliver-pa-kvist

 

 

 

 

 

 

 

 

Som ni kanske redan sett i tidigare inlägg har jag varit i Grekland tillsammans med maken och våra vänner Karin och Curre. Vi har varit i Villa Olivia hos gamla vännerna Kurt och Annette Rejnö för att vara med om skörden av årets oliver.

gunilla-rensarplockade-kalamon-oliver-hand

 

 

 

 

 

 

 

Vi hade en nästan osannolik tur, för just den vecka vi kom på besök hade man bestämt sig för att skörda såväl oljeoliver som ätoliver. Dagen efter att vi skördat oljeoliverna var det dags att ta reda på de avsågade grenarna från kalamonträdet, och att rensa de oliver som fallit ner i nätet som lagts ut under trädet.

Oliver är gröna när de skördas tidigt på säsongen, grönbruna vid skörd i mitten på säsongen och mörkvioletta eller nästan svarta när de skördas sent på säsongen. Oftast får man både gröna och svarta oliver med i skörden.

Färska oliver är beska i smaken och används aldrig naturella, utan konserveras i en saltlag eller olja innan man äter dem. De gröna läggs in på ett sätt och de svarta på ett annat, så de måste sorteras var för sig.

På Villa Olivia odlas såväl små vitgröna koroneikioliver, som används till olivolja, och stora lilablå kalamonoliver, som man lägger in. Det finns 120 koroneikiträd och två stora träd med kalamonoliver. Dessutom skördar Annette och Kurt även ett adoptivträd med kalamonoliver på en annan gård.

atoliver-kalamon-plockningannette-kurt-oliver

 

 

 

 

 

 

 

Och så var det då dags att skörda ätoliverna.

Några fick klättra upp på en stege och plockade ner oliverna från trädet.

Några av oss satt på marken och rensade oliverna i nätet, och några av oss satt i var sin trädgårdsstol med en avsågad gren i knät och repade oliverna från grenarna.

Alla oliver skulle kollas noga. Den lilla elaka olivflugan gör hål i oliverna och där läggen den sina ägg. Man kan se det lilla hålet tydligt på oliven, och även om hålet är litet, måste hela oliven kasseras. Det skär verkligen i hjärtat!

De oliver som har en vit, mjölig yta är perfekt och sorteras direkt i högen ‘sparas’.

olivflugans-framfart-kalamonvit-yta-pa-kalamon

 

 

 

 

 

 

 

Sedan var det dags att sortera oliverna. De gröna skulle först stampas innan de skulle läggas i blöt. Förr gjorde man det genom att lägga en flat sten över och sedan dunka på med en annan tung sten.

De svarta skulle snittas på två sidor. Detta för att de lättare ska lämna sin bittra smak när läggs i blöt. Det var ett trevligt pyssel att sitta där i morgonsolen och sortera, snitta och småprata.

atoliver-kalamon-snittarkalamon-klara-for-sortering-snitt

 

 

 

 

 

 

Vi la oliverna i blöt i var sin stor plastkruka.

Sedan ska vattnet bytas varje dag i ca 10 dagar.

kalamon-oliver-allt-vatten-ska-ut kalanom-olivernytt-vatten-fylls-pa

 

 

 

 

 

 

 

Oliverna är klara att läggas in när man kan ta en oliv och bita i den utan att det känns beskt. Annars får de ligga i blöt ytterligare en eller att par dagar.

villa-olivias-inlagda-grona-olivervilla-olivias-inlagda-oliver

 

 

 

 

 

 

 

När oliverna är urvattnade och klara är det dags att lägga dem i lag.

Lagen kan även innehålla diverse smaksättare som örter, vitlök eller chili. Eftersom lagen tar smak av oliverna kan även den med fördel användas som smaksättare vid matlagning.

Recept »Villa Olivias inlagda oliver

Säsongen är inte slut när oliverna är skördade. Kvistar och grenar som sågats eller klippts bort eldas upp, men tjockare grenar och stammar tas om hand som ved inför vintern.

kurt-klipper-olivoljeoliver-2016-50

 

 

 

 

 

 

Lite mer om oliver

Kalamonoliverna är den mest kända olivsorten i Grekland. Konsistensen är fast, smaken är salt och fruktig på samma gång. Färgen är mörkt lila eller mörkt brun till svart. Oliverna är neutrala i smaken, och passar till det mesta. Kalamon skördas under november till januari.

Vanliga olivsorter som odlas i Messinien är kalamon, koroneiki, amphissa, royal, napfilion och iIonian.

Många känner till kalamonoliver som kalamataoliver. Kalamonoliver odlas över hela Grekland, men för att få kallas just Kalamataoliver måste de enligt EU:s regler om ursprungsmärkning ha sitt ursprung från distriktet Kalamata.

En anledning till att du ska välja grekiska Kalamataoliver är att de är ursprungsskyddade och inte får färgas.

Om du betalar ett billigt pris för en burk svarta oliver kan det tyvärr vara så att det inte är mörka, mogna oliver, utan färgade gröna. Färgämnet som tillsätts heter järnglukonat eller E579. Det är alltså ett av EU godkänt färgämne, men för den skull behöver vi inte köpa mat som inte är det den utger sig för att vara.

Det finns naturligtvis andra svarta oliver som inte är färgade, samt en mängd bra gröna oliver. Så det finns bara ett sätt att inte bli lurad, läs innehållsförteckningen! Den som inte gillar kemikalier bör dessutom undvika urkärnade oliver, som har stabiliseringsmedel tillsatt till lagen.

Comments are closed.