"Alltid på konsumentens sida"

Vi testar Peking-anka 0

Publicerad den 2015-11-16

pekinganka 1En fullproppad vecka gjorde att det inte fanns tid att laga mat, så inköp av färdig mat var av nöden tvunget.

Då såg jag en annons från Oriental Supermarket, som ligger i nergången från Sergelgatan till Hötorgets T-banestation. Extrapris på halv Peking-anka med tillbehör.

Jag beslöt att slå till på en halv anka, och tänkte, att det är säkert bäst jag förbokar. Före jobbet klev jag alltså in i en annan värld. ALLA pratade kinesiska, japanska och thai. INGEN pratade svenska! Jag kände mig som i London eller New York.

Jag gick fram till disken, där kocken just höll på att tranchera ankor för glatta livet. Vi kunde inte prata med varandra, eftersom hans svenska bara var snäppet över min mandarin. (Jag kan säga ’hej’ och ’tack’). Till slut kom en annan kund och hjälpte mig att tolka.

Vänd till mig tog hon på perfekt svenska reda på att jag gärna ville ha en halv anka, styckad som peking-anka (inte i bitar) med tillbehör, och att jag ville hämta strax efter kl 18,00. Sedan vände hon sig till kocken, och översatte till mandarin.

Full av förväntan anlände jag på överenskommet klockslag, och se, där stod en lots och hjälpte till! Han pratade också svenska. När kocken än en gång svingat sin kniv, packade hans medhjälpare min påse med den styckade ankan, inklusive ben och krispigt skinn, lotuspannkakor, vårlök och gurka samt ’peking-anka-såsen’.

För den som inte är van, finns en liten skylt bredvid disken, med instruktion hur man äter peking-anka. Jag gjorde som ungdomarna nu för tiden, tog en bild med mobilkameran.

När jag stod i kö passade jag också på att plocka åt mig frukt-jello till dessert. Jag åkte hem på T-banan och hoppades att mina medpassagerare skulle uppskatta väldoften från min påse lika mycket som jag.

Väl hemma var det bara att duka upp och njuta! Skinnet var perfekt krispigt, ankan var mjäll och fin och hade en lagom kryddning av kryddblandningen five spices. Det var MYCKET mat, vi blev ordentligt mätta, och det blev ända lite mat över.

Vi kommer definitivt att köpa pekinganka från Oriental Supermarket fler gånger! Och disken med färdiglagad mat erbjöd andra frestande rätter som revbensspjäll och dumplings, så det kändes onekligen frestande att göra ett nytt besök.

Jello-desserten var frisk och fin i smaken, inte alls söt. Den smakade verkligen frukt. Fast om man, som maken, inte kan med gelé-konsistens, bör man välja en annan dessert.

x pelkinganka 7pekinganka 2pekinganka 1pekinganka 3 pekinganka 4 pekinganka 5pekinganka 6pekinganka 8

Comments are closed.