"Alltid på konsumentens sida"

Hemlagat F

Filea
Ordet används om att skära bort fiskkött i en hel, fin bit från ben och hinnor.

Fjälla
När fisken ska tillagas hel med skinn skrapar man bort fiskfjällen från skinnet. Det kallas att fjälla fisken.

Flambera
När man häller sprit på en varm ingrediens och tänder på spritångorna så att alkoholen brinner upp, men smaken stannar kvar i rätten.
»Flambera pepparstek

Flaska vin
Hur mycket är det i en flaska vin?
1 flaska vin = 75 cl
½ flaska vin = 3 ½ dl
¼ flaska vin = knappt 2 dl
Till en middag brukar man beräkna att 1 flaska rött vin räcker till 5 glas, en flaska vitt vin räcker till 6 glas.

Flintastek
Flintastek är benämningen på en skiva griskött skuren ur  hela skinkan, med svål och allt.
»Grilla perfekt flintastek

Fond
Ordet fond betyder grund. I köket använder man det om buljong eller hopkokt kokspad som används som grund i en soppa eller en sås.

Forell
Forelle är tyska för öring, och det är därifrån som forell felaktigt har smugit sig in i vårt fiskspråk. Regnbåge är den korrekta benämningen på den fisk som ofta kallas forell.
Står det forell på en fiskförpackning eller på restaurangens meny är det bäcköring, öring eller regnbåge som avses.

Fritera
Att tillaga en ingrediens i het olja.

Fräsa
Att steka en ingrediens hastigt i olja eller smör, utan att den tar färg.

Förkoka
En del kött och hel kyckling kan ta lång tid att steka eller grilla. Ett tips är att förkoka så tar matlagningen kortare tid.
»Förkokta spjäll

Förvälla
Att hastigt doppa en ingrediens i kokande vatten. Kan också kallas blanchera.

cool vinkylare

flintastek naturell

spareribs_förkokta