"Alltid på konsumentens sida"

Hemlagat G

Geléprov
Ett test för att avgöra om gelé är färdigkokt. Doppa en sked i gelén och håll den över grytan. De sista dropparna som lämnar skeden ska vara geléaktiga. Eller häll upp lite gelé på en tallrik och kyl den snabbt. Dra sedan med en sked genom gelén. Rinner den inte ihop är gelén färdig.

Granité
Granité är en sorts isglass som görs av bär eller frukt, eller av någon sorts sprit. Granité svalkar gott en varm sommardag eller rensar gommen mellan rätterna när man bjuder på fem eller fler rätter.

Gratinera
Att strö riven ost (eller ströbröd och smörklickar) över en rätt, och ge ytan vacker skorpa under stark övervärme.

Grava
En typ av torrsaltning för att få längre lagringstid av en vara. Grava kommer av ordet ”gräva” och har dröjt kvar sedan man förr grävde ner till exempel fisk i jorden för att den skulle hålla sig bättre.
Idag gravar vi i salt och vitpeppar. Fiskråvaran till gravning, sushi, tatar och carpaccio skall alltid ha varit fryst i minst två dygn, för att ta död på eventuella parasiter.
»Gravad lax, klassisk med dill

Griljera
Att panera och steka i ugn till fin yta. Det som är mest känt är griljerad julskinka.
»Griljering till julskinkan

Grilla
Att steka i halster eller på galler över hög värme, oftast kolbädd eller gaslåga.

Grillad paprika
Superpopulärt på 1980 och 1990-talet
»Grillad paprika

Grädda
Att tillaga bakverk i ugn, i järn på spis eller i fritös.