"Alltid på konsumentens sida"

Ratatouille 0

Fransk grönsaksröra som det finns en uppsjö med recept på. Det här är min variant, där man rör ner grönsakerna vartefter man tärnar dem. Receptet går utmärkt att halvera, men gör gärna en stor sats när du ändå värmer upp spisen. Du kan alltid frysa in eller göra matlådor av det som inte går åt.
Passar både GI grön (viktminskningsfas) och lchf.

8-10 personer
  • 12 väl mogna tomater
  • 3 gula lökar
  • 2 aubergine
  • 2 zucchini
  • 2 paprikor (röd, grön och/eller gul)
  • ½ dl olivolja
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 2 tsk djupfrysta franska örter eller 1 tsk torkade Herbes de Provence
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 1 lagerblad
  • ev 2 vitlöksklyftor
Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


  1. Skala lökarna och grovhacka dem. Fräs löken i olivolja i en stor gryta.
  2. Skär sedan aubergine, zucchini, paprika och tomat i grova tärningar, en sort i taget, och rör ner dem vartefter i grytan.
  3. Låt grytan puttra på medelvärme hela tiden, och tillsätt ev någon msk vatten, ifall grönsakerna inte avger tillräckligt med vätska. Pressa ner citronsaft och tillsätt kryddor.
  4. Koka upp, sänk värmen och sjud på låg värme utan lock ca 20 minuter. Ta upp lagerbladet före servering.

ratatouille 1ratatouille 2ratatouille 3ratatouille 6ratatouille 7ratatouille 8 

Tips

-Vill du ha vitlök i ratatouillen, pressa ner den strax före servering.

-Ratatouille kan med fördel frysas in.

Resursklok kommentar

Gör ratatouille på högsommaren eller sensommaren när grönsakerna är som finast och har bäst pris.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se