Grundrecept: Gratinerad hummer

Lyxig förrätt till den riktigt festliga middagen. Det finns alldeles utmärkt djupfryst hummer som passar till den här rätten. Och vem sa att en stuvning måste redas?

Gör så här

  1. Värm ugnen till 275º och grill. Skala och finhacka löken. Smält smöret i en kastrull och fräs löken på medelvärme ca 2 minuter. Häll på fond, konjak och grädde koka upp.
  2. Sänk till låg värme och sjud tills grädden börjat tjockna, ca 10 minuter. Krydda med senap, tomatpuré, salt och peppar och ställ åt sidan.
  3. Dela humrarna i halvor. Ta bort köttet, skär det i mindre bitar och lägg över i kastrullen. Ta bort den svarta strängen i hummerköttet.
  4. Har du tur innehåller hummern även vackert röd rom, som också kan läggs i stuvningen. Knäck klorna, ta ut även det köttet och lägg i kastrullen.
  5. Lägg hummerskalen i en ugnssäker form. Blanda hummerköttet med stuvningen och fördela stuvningen i hummerskalen. Strö över riven ost.
  6. Gratinera i 7–10 minuter i ugn. Stuvningen ska bubbla lite och osten ska få fin färg. Servera genast.

 

 

Resursklok kommentar

Den grönaktiga massan vid hummerns huvud är är s k hummersmör. Det är en delikatess, men blir inte vackert i stuvningen. Spar till smörgåspålägg, t ex.