Lyxig förrätt till den riktigt festliga middagen. Det finns alldeles utmärkt djupfryst hummer som passar till den här rätten. Och vem sa att en stuvning måste redas?
Gör så här
- Värm ugnen till 275º och grill. Skala och finhacka löken. Smält smöret i en kastrull och fräs löken på medelvärme ca 2 minuter. Häll på fond, konjak och grädde koka upp.
- Sänk till låg värme och sjud tills grädden börjat tjockna, ca 10 minuter. Krydda med senap, tomatpuré, salt och peppar och ställ åt sidan.
- Dela humrarna i halvor. Ta bort köttet, skär det i mindre bitar och lägg över i kastrullen. Ta bort den svarta strängen i hummerköttet.
- Har du tur innehåller hummern även vackert röd rom, som också kan läggs i stuvningen. Knäck klorna, ta ut även det köttet och lägg i kastrullen.
- Lägg hummerskalen i en ugnssäker form. Blanda hummerköttet med stuvningen och fördela stuvningen i hummerskalen. Strö över riven ost.
- Gratinera i 7–10 minuter i ugn. Stuvningen ska bubbla lite och osten ska få fin färg. Servera genast.
Resursklok kommentar
Den grönaktiga massan vid hummerns huvud är är s k hummersmör. Det är en delikatess, men blir inte vackert i stuvningen. Spar till smörgåspålägg, t ex.