"Alltid på konsumentens sida"

Aioli, klassisk fransk 0

Publicerad den 2012-07-27 i med taggarna , , ,

Det här är det klassiska tillbehöret till fisk och skaldjur av alla sorter. Gör egen efter receptet, eller gör fuskvarianten av färdig majonnäs.

4 personer
  • 2 äggulor
  • 2 ½ dl olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • ½ tsk salt
  • ½ krm malen vitpeppar
  • ½ krm kajennpeppar
Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


  1. Låt oljan stå framme så att den är rumstempererad när du ska laga aiolin. Skala vitlöksklyftorna och pressa ner vitlöken i en liten skål. Häll på vinägern.
  2. Rör ner äggulorna. Häll sedan droppvis ner olivoljan. Rör flitigt hela tiden och häll inte i oljan för snabbt, gulorna och vitlöken måste hinna ta upp all olja innan nya droppar slås i.
  3. Mot slutet kan oljan hällas ner i en fin stråle. Krydda med salt och peppar.

TIPS

  • Smaksätt aiolin med citron, lime eller saffran.
  • Gör en fuskvariant genom att röra ner kajennpeppar och pressad vitlök i färdig majonnäs.
Receptet är skapat av - gunillablixt.se