"Alltid på konsumentens sida"

Annas nöttårta 0

Den här nöttårtan innehåller i originalreceptet endast hasselnötter, men jag gör den gärna efter jul för att ta vara på överblivna julnötter. Börja i tid – degen ska vila en timme i kyl.
Hemma hos oss går den här tårtan under benämningen Annas, för det var Anna Bergenström som publicerade receptet i DN i januari 1991. Men Anna erkänner att hon i sin tur hittat receptet i ’klassiska Alice B Toklas’ kokbok.

1 tårta, 10−12 bitar
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 175 g smör
  • 1 äggula
  • ½ −1 msk iskallt vatten
  • FYLLNING:
  • 200 g hasselnötskärnor
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • Till garnering:
  • florsocker
  • DU BEHÖVER OCKSÅ:
  • springform med löstagbar kant (22 cm diameter)
  • tesil att sikta florsocker med

Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


  1. Värm ugnen till 200°. Nyp ihop smör och mjöl till en grynig massa. Rör in äggulan och precis så mycket vatten att degen går ihop. (Kan även göras i matberedare). Lägg i kyl 1 timme.
  2. Fyllning: Rosta hasselnötskärnorna i en stekpanna. Ta upp dem och hacka dem. Rör samman äggen med sockret. Rör ca 15 min till en fluffig smet. Vänd ner nötterna.
  3. Kavla ut degen till en botten (större) och ett lock (mindre). Klä pajformens botten och kanter med deg, häll ner fyllningen och täck med locket. Nyp ihop kanterna.
  4. Ställ in tårtan i mitten av ugnen och grädda ca 30 minuter. Ta då ut den och låt den kallna helt.
  5. Servering: Pudra över florsocker, skär i bitar och njut till starkt kaffe.

Resursklok kommentar

Ta vara på nötterna från julens gottebord och använd dem i den här goda nöttårtan. Komplettera med hasselnötskärnor eller mandel, ifall julnötterna inte räcker.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se