"Alltid på konsumentens sida"

Äppelkaka med mandelmassa 0

Publicerad den 2019-10-20 i med taggarna , , ,

Originalreceptet har jag klippt ur någon veckotidning, men naturligtvis ändrat lite. Hur som helst så gjorde den här kakan succé på en middag som Gastronomiska Akademiens forskningsstiftelse höll i Oscars Källare på KSLA. I min kaka använde jag svenska Katja-äpplen.

4 personer
  • 12 bitar
  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 2 – 3 äpplen
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk kanel
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • Till formen:
  • smör och ströbröd
  • Till garnering:
  • 1 msk pärlsocker
  • 1 msk hackad mandel
  • Till servering:
  • vaniljsås, vaniljgrädde eller vaniljvisp
  • Du behöver också:
  • springform 24 cm diameter

Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips

»Vaniljgrädde


  1. Värm ugnen till 225°. Smörj och bröa formen. Riv mandelmassan. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg skivorna på ett fat och strö över socker och kanel.
  3. Blanda samman mjöl och bakpulver. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjölblandningen växelvis med mjölken och det smälta smöret. Vänd ner mandelmassan.
  4. Häll smeten i formen och tryck ner äppelskivorna till hälften. Strö över pärlsocker och mandel.
  5. Baka i nedre delen av ugnen 40 – 50 minuter. Känn efter med en sticka att kakan är klar.
  6. Låt kakan svalna i formen och kallna helt. Servera med vaniljsås, vaniljgrädde eller vaniljvisp.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se