"Alltid på konsumentens sida"

Ärtsoppa med rimmad fläsklägg 0

Riktig gammaldags svensk husmanskost. Tyvärr inget för GI- eller lchf-vänner. Receptet kommer från min mamma.

6 personer
  • 6 dl torkade gula ärter
  • 2 liter vatten
  • 1 stor gul lök
  • 3 kryddnejlikor
  • ½ tsk mejram
  • ½ tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 kg rimmad fläsklägg med ben
  • Till servering:
  • senap
  • Du behöver också:
  • ballongvisp
Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


  1. Lägg ärterna i blöt i vatten under natten.
  2. Skala den gula löken och tryck i nejlikorna. Häll över ärterna och vattnet i en kastrull och koka upp. Låt koka kraftigt i några minuter.
  3. Tillsätt lök, lagerblad och fläsklägg. Koka upp, sänk värmen och låt allt sjuda under lock i ca 1 timme.
  4. Ta upp fläskläggen. Plocka köttet från benet och skär det i tärningar. Lägg tillbaka köttet i soppan, tillsätt mejram och timjan och koka upp. Sänk värmen och sjud soppan i ca 30 minuter.
  5. Ta upp löken och lagerbladet. Vispa några kraftiga tag med en ballongvisp så att alla skal samlas i vispen och kan lyftas bort.
  6. Kontrollera kryddningen och smaksätt eventuellt med mer mejram eller timjan, samt salt och peppar. Servera med senap.

Resursklok kommentar

Det är smart att koka många portioner på en gång när man kokar ärtsoppa. Färre än 6 är svårt att få till.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se