"Alltid på konsumentens sida"

Bert-semlan 0

Publicerad den 2014-02-22 i med taggarna , , , ,

Lite nyttigare med dinkelmjöl och honung, säger semmelälskaren Bert Karlsson.

16 st
  • 75 g smör
  • 3 dl havre- eller sojamjölk
  • 50 g jäst
  • honung efter smak
  • 7 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • Fyllning:
  • 100 g sötmandel
  • inkråmet av bullen
  • ¾ dl grädde
  • honung eller agavesirap efter tycke
  • Topping:
  • 1 ägg
  • florsocker
  • Till servering:
  • vispgrädde smaksatt med vaniljsocker och mandelmassa
  • varm mjölk

Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37º. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt honung.
  2. Blanda samman mjölsorterna, rör ner mjölblandningen i degspadet, lite i taget. Arbeta samman till en deg.
  3. Låt den jäsa ca 30 minuter och värm under tiden ugnen till 225°. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen på mitten. Skär varje del i 8 delar och rulla 16 runda bullar. Lägg dem att jäsa ca 20 minuter på plåten.
  5. Vispa upp ägget till topping i en kopp och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Ta ut och låt bullarna kallna på galler under bakduk.
  6. Mal eller riv mandeln fint. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur varje bulle och blanda samman med grädde, agavesirap och mandel.
  7. Servering: Fyll bullarna med blandningen.Vispa grädden och spritsa en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.
Receptet är skapat av - gunillablixt.se