"Alltid på konsumentens sida"

Biff Rydberg 0

Biff Rydberg har fått namn efter anrika Hotell Rydberg, som låg vid Gustav Adolfs torg i Stockholm men som revs 1914. Enligt obekräftade uppgifter serverades rätten första gången i hotellets matsal.
En god lite festligare rätt som passar bäst för den lilla middagen med 2–4 personer.

4 personer
  • 600 g oxfilé av den översta, tjocka delen på filén
  • salt och malen vitpeppar
  • 800 g fast potatis
  • smör till stekning
  • ½ knippa persilja
  • Lök:
  • 2 gula lökar
  • 2 dl öl
  • ½ tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • Till servering:
  • 4 äggulor
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips


  1. Tärna köttet i lika stora tärningar och krydda med salt och peppar. Skala och skär potatisen i mindre tärningar och lägg dem i kallt vatten. Skala och finhacka löken. Hacka persiljan fint.
  2. Skölj potatisen. Hetta upp en stekpanna med smör och stek potatisen gyllenbrun. Stek samtidigt löken i smör, på svag värme i en separat stekpanna. Tillsätt öl, salt och peppar och låt löken få färg.
  3. Lägg upp äggulorna i sina skal eller i små skålar. Lägg smör i samma panna som löken tidigare stekts. Stek köttet i 4–5 minuter på medelhög värme.
  4. Servering: Lägg upp kött, lök och potatis var för sig på 4 tallrikar. Garnera med persilja och placera äggulan på tallriken eller servera vid sidan av.

 

Resursklok kommentar

Rätten är resursklok genom att man tar tillvara de delar av oxfilén som i restaurangköket skärs bort när man ska laga andra rätter.
När du ska köpa nötkött, välj svenskt kött som är märkt med Kött från Sverige, som betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Allra bäst är kött märkt med naturbeteskött eller Svenskt Sigill klimatcertifierat kött.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se