"Alltid på konsumentens sida"

Biff Stroganoff 0

Det sägs att den här rätten skapades till greve Aleksander Stoganov, som på gamla dar hade dåliga tänder. Hans kock måste hitta på recept med små, lättuggade köttbitar, så att greven skulle kunna få i sig maten.
Det finns många olika recept, men i originalreceptet ingår nötkött, svamp, citron, senap och smetana. Somliga vill ha tomat i receptet, andra inte. Det här är mitt favoritrecept som jag tagit ur en bok som hette  ”100 världsberömda recept”. Jag fick boken av Ingegerd, mamma till en av mina väninnor, någon gång runt 1973. Tyvärr finns inte boken kvar, men receptet lever!
Receptet kan med fördel dubbleras. Minska i så fall något på vätskan. Tillbehören avgör hur kolhydratrik måltiden blir.

4 personer
  • 600 g mört nötkött, exempelvis utskuren biff
  • ½ tsk salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 2 gula lökar
  • 250 g färska champinjoner
  • 3 stora tomater (eller 1 burk krossade tomater)
  • 2 saltgurkor
  • 2 dl mörk köttbuljong
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 dl smetana eller grädde
  • 2 tsk colmans senapspulver
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 50 g smör
Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

Kokt ris IG

Spätzle IG


  1. Skala löken och skär den i strimlor. Fräs löken mjuk och gyllenbrun i stekpannan där du brynt köttet. Då tar löken upp goda smaker från köttet. Lägg sedan över löken i en gryta.
  2. Skär tomaterna i bitar och lägg över dem tillsammans med löken. Tillsätt buljong, tomatpuré tomater, citronsaft och senapspulver. Koka upp, sänk värmen och sjud under lock ca 10 minuter.
  3. Ansa och skiva svampen. Lägg svampen i kall stekpanna, hetta upp och fräs så att vätskan från svampen dunstar bort. Tillsätt smör och bryn svampen. Ta upp och lägg åt sidan. Så här långt kan rätten förberedas.
  4. Dela saltgurkorna i fyra bitar på längden. Rör ner smetanan i grytan. Tillsätt svamp och kött och låt allt bli genomvarmt. Avsluta med att vända ner gurkan precis före servering.

utskuren biff strimladutskuren biff strimlad bryntgul lök strimladgul lök strimlad bryntkrossade tomaterkrossade tomater kung markattabiff stroganoff making 2biff stroganoff making 3champinjoner skärabiff stroganoff making 4 cornichonns skärbrädabiff stroganoff portion ris

Resursklok kommentar

Om du dubblerar receptet för att frysa in hälften, är det toppen att följa tillagningsanvisningen till punkt 4. Frys sedan in kött, svamp och tomatblandning i var sin burk. Före servering, tina i kylskål över natten. Hetta upp tomatblandningen och rör ner smetana. Tillsätt svampen och köttet och låt grytan bli genomvarm. Vänd då ner gurkorna, precis före servering.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se