"Alltid på konsumentens sida"

Borsjtj, rysk rödbetssoppa 0

Publicerad den 2018-09-27 i , , med taggarna , , , , ,

Det är med rysk rödbetssoppa som med så många andra traditionella recept, det finns ett i varje familj. Någon vill ha kryddstark korv i soppan, andra river de råa rödbetorna på rivjärn, ytterligare andra blandar ner mosad kokt potatis.
Det här receptet är det jag själv har använt i hela mitt liv. Originalreceptet kommer från boken ’100 världsberömda recept’, som jag fick av min extramamma Ingegerd när jag flyttade hemifrån, men jag har säkert gjort om det. Soppan blir bara mustigare om den får mogna någon dag i kylen.
Servera soppan som förrätt eller varmrätt med bröd. Klicka ner smetana, syrad grädde, i soppan. Gör den själv enligt receptet nedan (smetana fanns inte att köpa i Sverige när jag började lagade rödbetssoppa), eller köp färdig.

4-6 personer som huvudrätt, 8-10 personer som förrätt
  • 750 g färska rödbetor
  • 2 tomater
  • 1 ½ gul lök
  • 2 msk smör
  • ½ dl rödvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 2 liter oxbuljong
  • 225 g vitkål
  • 4 persiljestjälkar
  • 1 lagerblad
  • Till servering:
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 ½ dl smetana eller gräddfil
  • eventuellt kokt nötkött
  • Smetana:
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 1 ½ tsk ättiksprit, 12%

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


  1. Smetana: Häll upp grädden i en bunke och rör ner ättiksprit. Ställ bunken i rumstemperatur och låt grädden bli genomsyrad av ättikan. Det tar ca 3 timmar. När grädden är genomsyrad är den tjock och blank och smakar läskande syrligt. Kyl den någon timme och servera den kall.
  2. Skålla, skala och hacka tomaterna. Skala och hacka den gula löken fint. Strimla vitkålen. Spara en hel rödbeta att riva ner före servering. Skala resten av rödbetorna och skär dem i 3 mm breda strimlor. Bind samman persiljestjälkarna och lagerbladet.
  3. Hetta upp smöret i en stor gryta och fräs löken under omrörning. Tillsätt rödbetor, vinäger, tomater, salt och peppar. Häll i 5 dl av buljongen och koka upp. Sänk värmen till låg och låt soppan sjuda under lock i 50 minuter.
  4. Tillsätt resten av buljongen, rör i vitkål och lägg i persiljebuketten. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud soppan i ytterligare 30 minuter. Ta upp lagerbladet och persiljestjälkarna. Hit kan du förbereda soppan, om den inte ska ätas direkt.
  5. Rör ner eventuellt kött, riv ner den sparade rödbetan och rör ner den för att få fin färg, och hetta upp soppan före servering. Servera soppan garnerad med persiljaoch med syrad grädde att klicka ner.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se