"Alltid på konsumentens sida"

Bosses hummersoppa 0

Publicerad den 2013-12-31 i med taggarna , , , , ,

Det här är makens paradnummer och en riktig festsoppa. Den är så god, att även vårt (vid det tillfället) ettåriga barnbarn med glädje mumsade i sig en hel skål. Du som vill äta enligt GI grön eller lchf hoppar över redning med mjöl (sjud lite längre, bara) och det söta portvinet som smaksättning.

6 personer
  • 3 kokta humrar
  • 2 cl konjak
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 bit rotselleri
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 2 msk siktat dinkelmjöl
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 cl konjak
  • 2 dl vitt vin
  • 1,2 liter fiskbuljong eller hummerfond
  • 1 lagerblad
  • 1 msk portvin
  • ½ krm kajennpeppar
  • salt och malen vitpeppar
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips


  1. Värm ugnen till 225. Tina humrarna, om du använder djupfrysta. Dela och plocka ut köttet ur humrarna. Skär hummerköttet i grova bitar, men behåll köttet från klorna hela. Lägg hummerköttet i en skål, täck med plastfolie och ställ i kyl.
  2. Lägg hummerskalen med huvud och allt i en långpanna. Stänk över konjak och rosta skalen i ugn ca 10 minuter. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna.
  3. Grovhacka hummerskalen. Skala och grovhacka morot, lök, vitlök och selleri. Hetta upp smöret i en kastrull och lägg i skal- och grönsakshacket. Strö över mjölet och fräs någon minut. Tillsätt tomatpurén och fräs i ytterligare någon minut.
  4. Häll i konjak och vin och lägg ner lagerbladet. Låt koka utan lock tills hälften av vätskan kokat bort, ca 5 minuter. Tillsätt fond och vatten. Koka upp, sänk värmen och låt allt sjuda utan lock i ca 5 minuter.
  5. Sila av buljongen och häll över den i en kastrull. Tillsätt grädden och koka upp. Sänk värmen och sjud ihop i ca 45 minuter utan lock. Smaka av och justera kryddningen med portvin, kajenn, salt och vitpeppar.
  6. Servering: Fördela hummerköttet i portionsskålar. Värm soppan under omrörning och häll den över hummerköttet.

Resursklok kommentar

Ett verkligt resursklokt sätt att ta tillvara hela hummern.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se