"Alltid på konsumentens sida"

Bourbonflamberad flankstek 0

Publicerad den 2015-09-28 i med taggarna , , , ,

Sonen Micke, som ibland frilansar som kock på sin svärfars restaurang Ågården i Trosa, är verkligen en hejare på att flambera. Så här lagar du Mickes bourbonflamberade flankstek.

4 personer
 • 600 g flankstek
 • 1 tsk salt
 • 2 krm malen svartpeppar
 • smör till stekning
 • ½ dl bourbon whisky

Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

 1. Stöt svartpepparkornen grovt i mortel. Torka av köttskivorna och krydda rejält med salt och peppar. Låt köttet ligga framme så att det blir rumstempererat.
 2. Hetta upp smör i en gjutjärnspanna. När smöret tystnat är det dags att lägga i köttet.
 3. Bryn först en fin yta på båda sidor. Sänk sedan värmen och tillaga köttet klart ca 15 min. Innertemperaturen ska vara 60°. Vänd flera gånger.
 4. Lyft sedan av pannan från värmen och bort från köksfläkten. Häll på whiskyn och tänd på spriten. Det kan flamma upp rejält, men efter en stund brinner spriten ut och lågorna lägger sig. Ställ tillbaka pannan på värmen när spriten brunnit ut helt.
 5. Ta upp köttet och håll det varmt. Låt köttet vila på ett fat ca 10 minuter innan du skär upp det.
 6. Häll över spriten från pannan och köttsaften som bildats på fatet i en liten kastrull och låt koka ihop till önskad konsistens.
 7. Servering: Skär upp köttet i solfjäderform och lägg skivorna på ett varmt fat. Häll den hopkokta köttsaften över köttet precis före servering.

 

Tips
Ha ett stort lock till hands för att kunna kväva elden om det behövs.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se