"Alltid på konsumentens sida"

Retro: Burkskinka med sparris och hollandaise 0

Publicerad den 2018-03-07 i med taggarna , , , , ,

Det här är en verklig retro-klassiker som de flesta som åt fast föda på 1970-talet känner till. Den serverades helst på verandan i sommarstugan tillsammans med nyupptagen färskpotatis.
Ingredienserna, skinka på burk, sparris på burk och sås på påse var också behändiga att ha i dåtidens sommarstugor, där kylskåpet var litet och bara räckte till för veckans behov av mejerivaror, fisk och kött. Här har jag dock fuskat med Hollandaisesås på burk, som kräver kylförvaring.
I sommarstugan fanns också en liten täppa, där man hämtade persilja att dekorera med och grönsaker att servera till.

4 personer
  • 1 burk konserverad skinka (325 g)
  • 1 burk konserverad sparris (190 g avrunnen vikt)
  • 1 frp Hollandaisesås
  • smör till formen
  • 1 msk klippt persilja

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

  1. Värm ugnen till 200°. Smörj en ugnssäker form. Öppna skinkburken och peta försiktigt bort gelén med en kniv. Skär skinkan i ½ cm- skivor och lägg dem omlott i formen.
  2. Öppna sparrisburken och låt sparrisarna rinna av. Fördela dem runt om skinkan. Häll över Hollandaisesåsen. Ställ in formen i ugnen och gratinera ca 20 minuter.
  3. Ta ut formen och klipp persilja över. Servera med kokt färskpotatis och grönsallad.

 

Resursklok kommentar

Om det är lite mat till 4 personer? Så här åt man på 1970-talet. 80 g kött per person ansågs helt normalt.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se