"Alltid på konsumentens sida"

Cachupa rica 0

Morgon, middag kväll äter man cachupa på Kap Verde, så det här är verkligen en riktig nationalrätt. På lunchen äter man cachupa som gryta. Till middag häller man på mer buljong och får en härlig soppa att inleda kvällens måltid med. Blir det något över silar man av buljongen och steker upp resterna till frukost. Då kallas rätten cachupa guisada.
På semester på ön Sal, Kap Verde, träffade jag chef Rigobert och passade på att fråga om hans bästa tips på cachupa.
Det här receptet är en fuskvariant. I ursprungsreceptet börjar man med att stöta majs och bönor i en traditionell mortel, vilket är ett vanligt motiv i Västafrikansk konst. Majs och bönor får sedan sakta sjuda med tomater och lök till hominy, en procedur som tar ca 2 timmar. Vi hoppar över den och utgår istället från färdigkokta bönor och majs. Då går tillagningen snabbare, men smaken blir minst lika god.
Cachupa med kött eller fisk kallas cachupa rica. Den vegetariska varianten med endast majs och bönor kallas cahcupa pobre.

6−8 personer
  • 200 g nötkött från bog
  • 200 g kycklingkött, eller det dubbla om du använder kött på ben
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen vitpeppar
  • 1 msk sött paprikapulver
  • 1 msk creolekrydda
  • 200 g chorizo
  • 2 msk olivolja
  • 1 ¼ liter kraftig buljong från kyckling eller kalv
  • Grönsaker:
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 morötter
  • 1 sötpotatis
  • 1 kokbanan eller 1 kassava (maniok)
  • 1 zucchini
  • 100 g kål (savojkål, vitkål eller grönkål)
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • Hominy:
  • 2 msk olivolja
  • 250 g avrunna kokta blandade bönor
  • 250 g majskorn, avrunna eller djupfrysta
  • 2 lagerblad
  • 2 väl mogna tomater
  • Till servering:
  • klippt persilja eller färsk koriander

Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips


  1. Skär nötköttet och kycklingen i mindre bitar. Krydda med salt, peppar, paprikapulver och creolekryda. Bryn kött och kyckling i omgångar i olivolja. Lägg över nötköttet i en kastrull och häll på buljong så att det täcker. Koka upp, sänk värmen och sjud tills köttet är mört.
  2. Tillsätt kycklingen och sjud ca 5 minuter tills köttet är genomkokt. Skär chorizon i skivor och bryn dem i olivolja. Häll över i grytan tillsammans med köttet och kycklingen. Ställ åt sidan.
  3. Grönsaker: Skala lökarna och skär dem i strimlor. Skala morötter, sötpotatis och kokbanan eller maniok och skär dem i grova bitar. Lägg dem i kallt vatten. Skär zucchinin i mindre bitar. Ansa paprikorna och tärna dem. Ansa kålen och skär eller riv i mindre bitar. Skär tomaterna till hominy i mindre bitar.
  4. Hominy: Hetta upp olivoljan i en gryta stor nog att rymma hela cachupan. Fräs hälften av löken i olivoljan grytan. Tillsätt bönorna och majsen och fräs. Häll på resten av buljongen, tillsätt lagerbladen och tomaterna.
  5. Tillsätt morötter, sötpotatis och kokbanan eller maniok. Koka upp och sänk sedan värmen till låg. Sjud ca 10 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. Häll ner kött, kyckling och chorizo. Lägg ner kålen, koka upp, sänk värmen till låg och sjud ihop alltsammans några minuter.
  6. Strö eventuellt över färska kryddörter. Servera cachupan i djup tallrik och ät med sked.

Tips
-Andra ingredienser som är vanliga och goda i cachupa: Revbensspjäll eller getkött.
-Vill du ha en helt vegetarisk cachupa, ersätt köttbuljongen med grönsaksbuljong, slopa allt kött och öka på bönorna.
-Vill du ha en fiskcachupa, gör en grund utan kött och korv, och servera med brynta bitar av färsk tonfisk.
-Kassawa är jättegott i cachupa och vanligt på Kap Verde. Tillsätt den tillsammans med grönsakerna, om du vill prova. Det är också gott att tillsätta 1 dl djupfrysta ärter.

Resursklok kommentar

Cachupa är lite som vår pytt i panna. Passa på att laga cachupa på rester av kött, kyckling och korv eller av fisk eller grönsaker.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se