"Alltid på konsumentens sida"

CH Hermanssons potatislåda 0

Receptet kommer från TV- programmet ”Go’ middag” med Torsten Ehrenmark. Det var den första mat-tv jag såg på 70-talet.
Gratängen passar bra när man är många runt bordet eller om man vill ha matlådor den kommande veckan. När vi hade alla tre barnen hemma och åkte på skidsemester var det här en stående rätt på matsedeln.

8 personer
  • 1 ½ kg potatis
  • 800 g nötfärs
  • 3 gula lökar
  • 800 g krossade tomater
  • 1 dl vitt vin
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 2 krm malen muskotnöt
  • 2 tsk timjan
  • smör till formen och att steka i
  • TOPPING:
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl riven ost

Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips

»Vitkålssallad


  1. Värm ugnen till 225°. Skala potatisen och skär den i skivor. Lägg skivorna i kallt vatten i en stor bunke. Smörj en ugnssäker form med olja.
  2. Skala och hacka löken. Bryn först köttfärsen och sedan löken och i smör och lägg över i en kastrull. Tillsätt krossade tomater, vin, salt, peppar, muskot och timjan. Koka upp, sänk värmen och sjud 5 minuter.
  3. Ställ potatisen att rinna av i ett durkslag.
  4. Fördela hälften av potatisen i bottnen på ugnsformen. Bre över köttfärsblandningen och lägg på resten av potatisen. Blanda samman grädde och riven ost och häll blandningen överst i formen.
  5. Ställ in gratängen i ugnen och sänk temperaturen till 175°. Grädda gratängen i 45 minuter eller tills potatisen är mjuk och ytan fått vacker färg.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se