"Alltid på konsumentens sida"

Chokladmoussetårta med bär 0

Publicerad den 2014-01-03 i med taggarna , , , , ,

Det här är en riktig dröm för chokladälskaren. En underbar avslutning på en middag.

14 bitar
  • Tårtbotten:
  • 3 ägg
  • ¾ dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 dl bryggt, kallt kaffe
  • Mörk mousse:
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g mörk choklad
  • 2 äggulor
  • Ljus mousse:
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g mjölkchoklad
  • 2 äggulor
  • Att bröa formen med:
  • 2 msk smör
  • 1 dl ströbröd
  • Till servering:
  • 20 g mörk choklad
  • 200 g färska hallon
  • 200 g färska blåbär
  • 2 msk florsocker
  • Du behöver också:
  • springform med 24 cm diameter
Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


  1. Värm ugnen till 200°. Smörj formen. Häll i ströbröd och skaka på formen så att botten och kanter täcks. Häll ut överflödigt ströbröd. Brygg kaffet och låt det kallna.
  2. Tårtbotten: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och kakao. Rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen, ställ in i nedre delen av ugnen och grädda ca 20 minuter.
  3. Låt kakan svalna något, stjälp upp den på galler och låt den kallna. Dela kakan i två bottnar. Fördela kaffet över bottnarna och ställ dem kallt.
  4. Mörk och ljus mousse: Vispa grädden till ett fast skum. Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad eller i mikro så att den bara blir mjuk. Rör om tills den smälter. Rör ihop äggulorna i en skål. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner grädden lite i taget till en jämn smet.
  5. Tårta: Lägg en av tårtbottnarna i en form med löstagbar kant. Bred över hälften av den mörka moussen och sedan hälften av den ljusa moussen. Lägg på den andra tårtbotten och bred över mousserna på samma sätt. Låt stå i kyl 45 timmar eller över natten.
  6. Servering: Ta tårtan ur formen och lägg upp den på ett serveringsfat. Hyvla över choklad. Skär upp önskat antal tårtbitar och placera på serveringsassietter. Lägg på bär och pudra över florsocker.
Receptet är skapat av - gunillablixt.se