"Alltid på konsumentens sida"

Choronmajonnäs 0

Publicerad den 2016-01-11 i med taggarna , ,

Majonnäs kan smaksättas på olika sätt. I den här varianten smaksätts den med en het tomatconcassé med chili och vitlök.

4 personer
  • Tomatconcassé:
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk hackad red chili
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl krossade tomater
  • 1 lime, saften
  • 1 tsk brandy
  • ½ tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • Majonnäs:
  • 3 äggulor
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 krm dinjonsenap
  • ½ tsk salt
  • 4– 5 ½ dl rapsolja
  • DU BEHÖVER OCKSÅ:
  • mixer eller blender
  • elvisp

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


  1. Tomatconcassé: Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och chili i oljan. Tillsätt tomaterna, och koka upp. Sänk värmen till låg och sjud ca 20 min. Mixa sedan blandningen och låt den svalna.
  2. Majonnäs: Värm skålen som du ska tillreda majonnäsen i med varmt vatten och torka ur den noga. Ljumma oljan om den är kall.
  3. Knäck äggen och ta vara på gulorna. Lägg dem i beredningsskålen och vispa dem 1–2 minuter så att de blir en aning klibbiga.
  4. Blanda samman citronsaft, salt och senap. Rör ner blandningen i äggulorna och vispa ytterligare ½ minut.
  5. Tillsätt oljan, försiktigt i början. Droppa i den via en tesked. Sluta droppa i olja ungefär var 10:e sekund, men vispa hela tiden.
  6. När ungefär 1 ½ dl olja har tillsatts och majonnäsen är som en tjock kräm kan den som vispar för hand vila ett ögonblick. När äggulorna börjar ta upp oljan, kan den tillsättas i en fin stråle.
  7. Blanda samman ca 3 msk majonnäs med lika mycket tomatconcassé. Rör ner blandningen i majonnäsen, och smaka av. Servera majonnäsen rumstempererad.

 

Tips

Om inte all tomatconcassé går åt kan du använda resten i en klassisk varm choronsås eller i en kall choronsås.

»Choronsås, klassisk
»Kall choronsås

Receptet är skapat av - gunillablixt.se