"Alltid på konsumentens sida"

Choronsås, klassisk 0

Publicerad den 2016-01-11 i med taggarna , , , , ,

Choronsås är en klassisk restaurangsås. Det är en Bearnaisesås som kryddas med en tomatconcassé. Jag gillar bäst den heta varianten med chili, men om du inte gillar hetta är det bara att utesluta chilin.

4 personer
  • Bearnaisesås:
  • 175 g smör
  • ½ dl vatten
  • 2 ½ msk vitvins vinäger eller dragonvinäger
  • 1 msk finhackad gul lök eller schalottenlök
  • 2 pesiljestjälkar
  • 5 grovkrossade vitpepparkorn
  • 1 krm torkad dragon
  • 3 äggulor
  • ¾ msk hackad persilja
  • salt och malen vitpeppar
  • kajennpeppar
  • Tomatconcassé:
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk hackad röd chili
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl krossade tomater
  • ½ tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


  1. Bearnaisesås: Smält smöret på mycket svag värme och låt det svalna något. Det är bara fettet som ska vispas ner i såsen, inte den vita bottensatsen.
  2. Koka upp vatten, vinäger, lök, persilja och peppar i en liten kastrull. Låt koka på hög värme utan lock tills ungefär hälften av vätskan återstår. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Tillsätt dragonen.
  3. Vispa ner äggulorna i kryddlagen med elvisp. Såsen ska bli tjock och fyllig. Tillsätt försiktigt det smälta fettet. Först droppvis, sedan i en mycket tunn stråle under kraftig vispning. Smaksätt med finhackad persilja, salt och peppar.
  4. Håll såsen varm i vattenbad.
  5. Tomatconcassé: Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och chili i oljan. Tillsätt tomaterna, och koka upp. Sänk värmen till låg och sjud ca 20 min. Mixa sedan blandningen och låt den svalna.
  6. Blanda samman ca 3 msk med lika mycket bearnaisesås. Blanda sedan samman med resten av bearnaisen och smaka av för att känna om du vill ha mer tomatsmak på din choronsås.
  7. Servera såsen varm, men koka inte upp den, då skär den sig.

Tips

Om inte all tomatconcassé går åt kan du använda resten i en choronmajonnäs eller i en kall choronsås.

bearnaisesås vattenbad choron bas 3 choron bas 2 choron bas 1

Resursklok kommentar

Äggvitorna som blir över kan du använda till att förstärka en omelett eller sufflé.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se