"Alltid på konsumentens sida"

Eldostburgare 0

Publicerad den 2019-08-10 i med taggarna , , ,

Sommaren 2019 ansökte Svenska gårdsmejerier om namnskydd för produkten eldost. Ansökan beviljades, så nu har svenskproducerad stek- och grillost fått ett eget namn: eldost.

Här grillar eller steker vi en tjock skiva och lägger mellan bröd med klassiska hamburger-tillbehör.

4 personer
 • 4 skivor eldost, ca 15 mm tjocka
 • 2 msk vetemjöl
 • 4 hamburgerbröd
 • ½ gul lök
 • 4 sallatsblad
 • 4 msk hamburgerdressing
 • skivad saltgurka
 • smör till stekning

Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


 1. Stek löken gyllenbrun. Rosta hamburgerbröden i en torr panna så att de får fin färg. Vänd eldosten i vetemjöl. Grilla eller stek osten varsamt i smör så att den blir genomstekt och får fin färg utan att smälta.
 2. Lägg ut brödens underdelar och lägg på senap och ketchup. Lägg ihop så att senap och ketchup fördelas jämnt på båda brödhalvorna. Lägg på sallat och dressing.
 3. Lägg på ostskivorna och gurkan och toppa med löken. Lägg på överdelarna och tryck till lätt. Servera genast.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuriosa
Diskussionens vågor har gått höga kring användningen av stek- och grillost i Sverige, främst Halloumi från Cypern. Den höga användningen av antibiotika i djurfoder har angetts som ett skäl för att välja bort den importerade stek- och grillosten. Cypriotiska producenter har självklart protesterat, men det har ändå fått till följd att många svenska konsumenter har efterfrågat svenskproducerad stek- och grillost.

Som svar på efterfrågan har många mindre mejerier har slagit sig på att ta fram en svensk stek- och grillost, så kallad eldost. Namnet är varumärkesskyddat av föreningen Svenska gårdsmejerier. Eldost kan stekas eller grillas, men var försiktig, den ska inte grillas mer än en kort stund. Och den passar utmärkt att servera i bröd med senap och ketchup.

Ett av gårdsmejerierna som tillverkar eldost är Svedjan Ost, beläget i norra Västerbotten. Här går korna och betar på ängen strax nedanför mejeriet, så det är inte någon lång väg mellan produktion av mjölk och produktion av ost.

Bilderna från Svedjan är tagna i juli 2019 under en matresa till Norrland.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se