Endivernas lite beska smak får sällskap med gräddens söta och mandelns milda. Endive au gratin är en fransk klassiker.
Gör så här
- Värm ugnen till 200°. Ansa endiverna. Skär dem i kvartar eller halvor, beroende på storlek. Skålla och skala mandlarna.
- Häll citronsaften i en kastrull och tillsätt salt och vatten. Koka upp och lägg ner endiverna i det kokande vattnet. Låt koka upp igen, sänk värmen till medel och koka dem ca 5 minuter.
- Ta upp endiverna och låt dem rinna av i en sil. Hjälp till med en gaffel att pressa ur vattnet.
- Hetta upp smöret i en stekpanna. Sänk till medelvärme och bryn endiverna. Passa dem noga och vänd ofta så de inte blir brända. Lägg över i en smord ugnssäker form.
- Grovhacka mandlarna och lägg dem i en kastrull. Häll på grädden och värm långsamt tills den börjar koka. Det tar 5–10 minuter. Låt stå en stund.
- Häll grädden med mandlarna över endiverna i formen. Ställ in formen mitt i ugnen och gratinera ca 15 minuter eller tills mandeln är gyllenbrun.