"Alltid på konsumentens sida"

Finska julstjärnor (Jultårtor) 0

Publicerad den 2019-12-01 i med taggarna , ,

Det här är en traditionell smördegsbakelse som serveras i Finland i juletid. Väldigt enkla att baka är julstjärnorna också, åtminstone om man utgår från färdigköpt smördeg och färdig sylt.
Jag brukar ha ett paket smördeg i frysen och sviskonsylt i kylen, för får jag oväntat besök i juletid tar det inte många minuter att svänga ihop frasiga julstjärnor till kaffet. (Både degen och sylten köper jag i Finska butiken i Hötorgshallen.)
På finska heter dessa bakverk joulutorttu, vilket betyder julbakelser. På finlandssvenska säger man också jultårtor om de här bakverken.

12 st
  • 250 g kyld smördeg (1 ark)
  • 1 ½ dl sviskonsylt
  • Att dekorera med:
  • 2 msk florsocker

Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips

Så här gör du egen sviskonsylt:
»Sviskonsylt


  1. Värm ugnen till 225°. Kavla ut degen och skär ut rutor, 8 x 8 cm (10 x 10 cm).
  2. Klicka på ca 2 tsk plommonmarmelad i mitten på varje. Skär en skåra från varje hörn in mot mitten på rutorna. Vik in hörnen, som på en vindsnurra, så att rutorna får formen av en stjärna.
  3. Grädda stjärnorna i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
  4. Servering: Sikta florsocker över kakorna med hjälp av en sil.

 

Receptet är skapat av - gunillablixt.se