"Alltid på konsumentens sida"

Fiskfilé Florentine 0

Publicerad den 2012-06-21 i med taggarna , , , ,

Den här rätten är en GI-anpassad variant av den klassiska fiskfilé Florentine. Originalet lagas med spenat, lök och mornaysås, som är en bechamelsås med äggulor, kajenn och ost. Vår sås är baserad på crème fraiche och ost. Laga rätten av sjötunga, rödtunga eller spätta, beroende på kassa och tillgång.

4 personer
  • 600 g fiskfilé
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 2 msk konc fiskfond
  • 2 dl riven ost
  • 2 äggulor
  • 65 g färska spenatblad (1 påse)
  • 1 silverlök eller 1/3 purjolök
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1 krm malen kajennpeppar
Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


  1. Tina fiskfiléerna till hälften. Värm ugnen till 225°. Riv osten grovt och separera äggulor och äggvitor.
  2. Blanda samman créme fraiche, grädde och fond i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på låg värme. Häll i osten och låt den smälta i såsen. Krydda med muskot, kajenn och malen vitpeppar samt eventuellt med salt. Ta av från värmen. Lägg i äggulorna, en i taget och rör om.
  3. Skölj och ansa spenatbladen och ta bort grova bladnerver. Skala och skär löken i fina strimlor. Smörj en ugnssäker form och lägg spenaten i botten och löken ovanpå.
  4. Lägg fiskfiléerna på spenatbädden, krydda med salt och peppar och häll såsen över. Gratinera i 15 minuter tills rätten fått fin färg. Sänk ugnsvärmen till 175° och låt fisken stå i ugnen i 5−10 minuter till, eller tills fisken fått en innertemperatur på 60°.

 

Receptet är skapat av - gunillablixt.se