"Alltid på konsumentens sida"

Flamberad BBQ-sås med rökt paprika 0

Publicerad den 2015-09-28 i med taggarna , , ,

Mickes flamberade BBQ-sås med rökt paprika passar till alla sorters kraftiga rätter, nötkött, kalkon eller viltfågel. Den är en god kompis till rostad vitlök, och passar även till tacos för vuxna. Hur mycket rökt paprika beror på vilken sort du använder och hur rökig smak du vill ha på såsen.

4 personer
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk neutral rapsolja
  • ½ dl whisky
  • flamberad
  • 1 dl konc köttfond
  • ½ dl tomatpure
  • 200 g passerade tomater
  • 1 röd spansk peppar
  • ½ tsk timjan
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 1 krm ̶ 2 tsk rökt paprika
  • ½ tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 2 tsk muskovadosocker
  • Du behöver också:
  • blender eller mixer

Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips

Den här såsen passar bra till
»Flamberad flankstek


  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs löken på låg värme tills den är mjuk och genomskinlig, ca 10 minuter.
  2. Ta av pannan från spisen och bort från köksfläkten. Häll i whiskyn och tänd på spriten. Flambera löken tills spriten brunnit ut lågorna lägger sig.
  3. Häll över löken i en kastrull och tillsätt fond, tomatpuré, tomater och chili. Krydda med timjan, vinäger, paprika, salt, och peppar.
  4. Koka upp och sänk sedan till låg värme. Låt såsen puttra länge, ca 20 min utan lock till önskad tjocklek.
  5. Ta upp chilin och smaka av. Justera eventuellt kryddningen och tillsätt sockret. Mixa såsen slät.

Tips
Om du inte är rädd för socker kan du ersätta rödvinsvinägern med sherryvinäger

bea BBQ sås ugnsbakad lök kvisttomater skärbräda såserBourbonflamberad flankstek tillbehörflankstek bearnaise BBQsås pommes frites ugnsbakad lök kvisttomater

 

Receptet är skapat av - gunillablixt.se